AGIOS NIKOLAOS – Krit, Grčka                                                                                                        reporter: DRAGAN GULIĆ

Najslikovitije primorsko mesto na severnoj obali grčkog ostrva Krit je Agios Nikolaos, gradić svima drage arhitekture koji imenom slavi Sv.Nikolu, a svojom lepotom svu raskoš turizma na Kritu.

Ajos Nikolaos, kako se najpravilnije izgovara naziv ovog gradiča, jeste adminstrativni centar čuvene regije Lasiti, a nalazi se istočno od glavnog grada Irakliona (p.a.Heraklion). Podignut je na ostacima antičkog grada Kamare i u njemu živi oko 20.000 stanovnika, iako se taj broj drastično uvećava tokom letnje turitičke sezone. Verovali ili ne, ali u Rusiji Agios Nikolaos smatraju jednom od must see letnjih destinacija

Agios Nikolaos je ultimativno turističko letovalište na Kritu i najpoznatije je po čuvenom jezercu koje se nalazi u njegovom središtu. Slatkovodno jezero Vulismeni se smatra najvećom atrakcijom Agios Nikolaosa, iako je sama okolina grada bogatija po različitim prirodnim uvalama i rekama. Jezerce je stvorilo ambijent lagune, što je mestu darivalo jedinstven izgled i šarm. Ovo je središte rivijere Lasiti koja je poznata širom sveta i na kojoj se vrlo često odmaraju slavne ličnosti. Na obodu grada nalazi se nekoliko manjih plaža, ali turisti opsedaju ovo mesto pre svega zbog prijatne mediteranske atmosfere i obilja ukusa koji vladaju brojnim tavernama i kafićima.

Sredinom prošlog veka Agios Nikolaos otkriva holivudski reditelj Julius Dassin, poznat po crno-belim filmovima koji će kasnije postati uzori recimo modernim blokbasterima Oceans 11 i Mission Impossible. Ipak njegova ljubav i brak sa čuvenom grčkom glumicom Melinom Merkuri bili su vodilja mnogim novinama širom sveta da pišu upravo o mestu gde je ovaj par često dolazio da uživa – o Agiosu Nikolaosu. Tek nakon Dassina, ovde je došao i legendarni Volt Dizni, što je postala inicijalna kapisla za turističke agencije širom sveta da Krit ocene kao ultimativno mesto za letnje uživanje.

Poznata književnica Daphne du Maurier, autorka legendarnih priča po kojima je Alfred Hičkok snimio filmove kao što su Ptice i Rebeka, napisala je ovde i svoju čuvenmu priču „Ne nakon ponoći“ čija je radnja i smeštena u Agios Nikolaosu. Ova moderna triler priča smatra se njenim možda najboljim delom.

Agios Nikolaos je noću vrlo prijatno mesto, ali tokom letnjih meseci i ovaj je gradić okupiran pretežno britanskim , ali naročito ruskim turistima željnih dobrog pića i bučne zabave. U gradu je obilje diskoteka, kafića i različito dekorisanih barova, dok su večernji časovi idealni za sve koji vole šoping suvenira ili tradicionalnih primorskih đakonija.

Prvi veliki lukuzni hotel na Kritu podignut je upravo nedaleko od Agio Nikolaosa, i to 1969.godine. Nazvan je Elounda Beach rizort i od tada je sinonim za najekstravagantnije uživanje u Grčkoj. Ovaj hotel stecište je najslavnijih ličnosti i zvezda. Njegovi gosti proteklih godina bili su Tom Henks, Nikol Kidman, Lejdi Gaga, Tom Kruz i Dženifer Aniston. Pored pomenutog hotela, danas se pored grada uzdiže još nekoliko ultra-luksuznih rizorta i pregršt vrlo interesantnih hotela.

Jedna od največih manisfestacija u gradu je Izložba cveća Iris koja ulepšava letnje mesece. Zanimljivo zvuči, ali grčki turisti ovde najčešće dolaze tek krajem avgusta meseca, onda kada većina Britanaca i Rusa napusti ostrvo. U gradu se nalazi i luka odakle polaze brodovi za brojna obližnja poznata ostrva, pa recimo i za Santorini. Najbliže gradu je i malo ostrvo Agioi Pantes koje takođe ima male plaže i do njega svakodnevno plove brodići iz luke.

Agios Nikolaos je i gradić boema i neretko se ovde mogu čuti tradicionalni grčki zvuci, ali najčešće svirani na žičanim instrumentima. Posetioci ovog mesta svedoče o neverovatno romantičnim prizorima zalaska sunca, kada nebo dobije čudesnu boju vanile i kada fasade Agiosa Nikolaosa postanu pastelne i čarobno lepe.

Arheološki muzej u gradu, koji je inače vrlo bogat vrednim eksponatima, predstavlja dokaze da se ovde živelo i trgovalo još u doba Minojaca. Današnje naselje potiče od drevnih Dorana koju su ovde podigli luku Kamara koja je u doba Vizantije bila glavna luka na Kritu. Vizantijci su tada podigli malu crkvu posvećenu Svetom Nikoli po kojoj će kasnije ovaj grad i dobiti ime. Pomenuti svetac oduvek je u pravoslavnoj Grčkoj smatan zaštitnikom moreplovaca, ali je voljen i kao patron čitave Grčke. I ovim mestom, kao i čitavim Kritom, vladali su i Arapi, Mlečani, Đenovljani i Otomani. Svi oni podizali su utvrđenja čiji su ostaci vidljivi i danas, ali i solane i trgovačke centre.

U toku 16.veka opasnost od napada Otomanskog carstva dovela je do podizanja tvrđave na obližnjem poluostrvu Kalidon, koja će postati širom sveta legendarno utvrđenje Spinalonga. 1669. gdoine Turci su pokorili Iraklion i ceo Kriot, ali ne i ovo utvrđenje koje je narednih punih 46 godina odolevalo jakim napadima Otomanskih brodova i time ušlo u mitove. Od poluostrva je napravljeno ostrvo, što će Spinaloga ostati i do danas. Početkom 20. veka na ovom ostrvcu napravljena je mala kolonija obolelih od lepre, a taj deo istorije Krita biće opisan u brojnim književnim delima, pa i u modernim TV serijama. Širom sveta slavljen reditelj Verner Hercog je snimio kratki film o ovom ostrvu. Književnica Viktorija Hislop je 2005. godine napisala roman Ostrvo koji će postati svetski bestseler, po kojem će biti snimljena istoimena TV serija koja do danas važi za najgledaniju ikada grčku TV seriju.

 

Tekst nastao u saradnjii sa: www.incrediblecrete.gr, Municipalities of the Region of Crete, ENCORE AE Thessaloniki

Zahvalnost / Special tnx to: Eleni Chanoglou & Areti Stasinou

Tekst: Dragan Gulić, Photo: Dragan Gulić, Columbo Archive, Crete Travel Office.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana