Melbourne Park – Melburn, Australija

Početak godine idealno je vreme da predstavimo trenutno najaktuelniju sportsku i turističku atrakciju – legendarni grend slem trunir „Australian Open“, koji se održava u Melburnu.

Istorija turnira započinje davne 1905. ali se do 1987. godine održavao na travnatoj podlozi. Mečevi se igraju u sportskom kompleksu „Melbourne Park“, a najvažniji mečevi u legendarnoj „Rod Laver“ areni. Osim na travnatoj, turnir se igrao i na posebnoj zelenoj podlozi, a danas na čuvenoj plavoj „Plexicushion“ podlozi. Rodžer Federer i Serena Vilijams jedini su igrači koji su igrali i na zelenoj i na plavoj podlozi u Melburnu.

Ovaj događaj izaziva veliku pažnju ljubitelja sporta i turizma, a u proseku poseti ga oko 650.000 posetilaca svake godine.

Nekada se trunir nazivao „Šampionatom Australio-Azije“, a potom samo „Šampionat Australijanaca“. Zanimljivo je da su osim Melburna, tokom istorije ovom turniru domaćini bili i mnogi drugi gradovi Australije, pa čak i Novog Zelanda.

Poslednji put je srpski teniser Novak Đoković  2013. godine osvojio „Australian Open“, što je bilo četvrti put da na centralnom terenu u Melburnu visoko podigne jedan od najčuvenijih trofeja u svetu tenisa i sporta.

 

„Melbourne Park“ je sportski kompleks koji se nalazi u kvartu poznatom kao centar zabave i sporta u australijskom gradu Melburnu. Uparvo ovde se od 1988. godine održava čuveni grend slem teniski turnir „Australian Open“.

Tenis nije jedina sportska zabava na ovom mestu. „Melbuorne Park“ je dom košarkaškog tima „Melbourne Tigers“, dok je u glavnoj areni mesto održavanja velikih koncerata, takmičenja u klizanju, biciklizmu, plivanju, pa čak i u motociklizmu. Parkom upravlja kompanija osnovana tokom Olimpijade u Melburnu, koja je inače zadužena i za Olimpijski stadion, koji se nalazi nedaleko od čuvenih teniskih terena.

Pre izgradnje teniskih terena, koji su i ovog meseca dom najboljih tenisera sveta u okviru turnira „Australian Open“, takmičenja su se održavala na terenu „Kooyong“, koji je vremenom postao premali da bi ugostio sve veći broj ljubitelja tenisa. Sve do 1996. godine kompleks je nosio naziv „Nacionalni teniski centar u Flinders parku“, ali je odlukom tadašnjeg australijskog premijera, park preimenovan, ne bi li širom sveta popularisao ime grada koji je domaćin čuvenog teniskog turnira. Interesantno je da su se građani pobunili zbog takve donete odluke, a poređenje su pravili sa pariskim teniskim centrom „Roland Garros“, koji nije promenio ime u recimo: Pariski park.

Teniski kompleks sačinjavaju: glavna „Rod Laver Arena“, koja može da primi do 15.000 posetilaca, „Hisense Arena“ otvorena pre 12 godina i kapaciteta od 12.500 sedišta, i kompleks manjih teniskih terena „Margaret Court“.

Nekada poznat pod nazivom „Centralni teren“, deo kompleksa sa grandioznom arenom nosi naziv „Rod Laver Arena“. Nosi naziv po legendarnom australijskom teniseru koji je tri puta osvajao trofej Australian Opena. Objekat je podignut 1996. godine, jedna je od omiljenih sportskih i turističkih atrakcija i godišnje ga poseti oko 1,5 miliona posetilaca. Poseduje pokretnu krovnu konstrukciju zbog zaštite od kiše i velikih vrućina. U areni se, osim teniskog turnira, održavaju i drugi sportski događaji, ali i koncerti, baletske predstave, pa čak i najveće takmičenje u plesu. Pre pet godina, za potrebe jednog velikog takmičenja, unutar hale je podignut i privremeni olimpijski bazen. Najzabavnija takmičenja unutar arene jesu šampionati u „wrestling-u“ i gimnastici. Čuvena je po navijačima koji su u Australiji najbučniji jedino kada se ovde igra derbi dva lokalna košarkaška tima.

Najveći broj posetilaca u „Rod Laver“ areni zabeležen je 2007. godine prilikom koncerta pop zvezde Džastina Timberlejka. Njegovim pesmama divilo se 16.183 posetilaca.

Columbo likes:

Sve do 2007. godine podloga teniskih terena bila je „Rebound Ace“, poznata po zelenoj boji, ali i po brojnim pritužbama tenisera da je uzrok povreda. Učesnici turnira žalili su se da ta podloga na visokoj spoljnoj temperaturi postaje lepljiva. Najzad, zamenjena je sada već čuvenom plavom „Plexicushion“ podlogom, vrlo sličnoj onoj na „US Open-u“ u Njujorku.

Tekst: Columbo; Photo: Columbo Arhive, Australian Open 2013, Melbourne park.

>