DVORAC PENA – NACIONALNA PALATA – Sintra, Portugalija

Čuvena portugalska nacionalna palata pod nazivom Pena nalazi se na vrhu Sao Pedro de Penaferrim iznad Sintre. Tokom vedrih dana palata je vidljiva iz Lisabona i dominira predivnim krajem koji je preplavljen građevinama iz 19. veka. Dvorac Pena je nacionalni spomenik, pod zaštitom je UNESCO-a, a svrstan je i u „7 čuda Portugalije”. Vrlo je često dvorac i mesto bilateralnih susreta diplomata sa predsednikom Portugalije.

3  

Pena palata je čuvena po bajkovitoj arhitekturi i eklektičnom stilu, sa obiljem neogotskih, neorenesansnih i orijentalnih detalja. Dvorac je podignut na steni i njime dominiraju tornjevi, murske arkade, lukovi i dekorativni bastioni. Boje Pena dvorca donele su mu epitet „šarene bajke Lisabona”. Unutrašnjost palate krase brojne kolosalne odaje, pa čak i kraljevske terase sa kojih se pruža veličanstveni pogled na dolinu Lisabona.

Na mestu dvorca je u srednjem veku podignut manastir koji će ostati zapamćen po tome što ga je često udarao grom, a preživeo je i katastrofalne zemljotrese. Mladi princ Ferdinand će se krajem 19.veka zaljubiti u ovaj krajolik, a nakon krunisanja odlučuje da Pena postane letnja kraljevska palata. Zadatak izgradnje dvorca poveren je nemačkom arhitekti amateru koji je bio vagabundo, a na svojim putovanjima je posetio brojne dvorce na obali nemačke reke Rajne. Sam kralj Ferdinand II je zajedno sa kraljicom Marijom II uticao na izgled dvorca i njegove ornamente. Nakon kraljeve smrti dvorcem upravlja njegova druga supruga, grofica od Edle, a posle nje i novi kralj Luj. Nakon revolucije 1910. godine dvorac postaje posed Republike i biva proglašen za nacionalni spomenik i muzej. Poslednja portugalska kraljica Amelija je svoju poslednju noć u domovini pre egzila provela u dvorcu Pena. Ovo je najposećeniji spomenik Portugalije.

Columbo likes:

Možda je najlepša terasa Portugalije – Kraljičina terasa u dvorcu Pena na kojoj se i danas nalazi bronzani top sa kojeg se, uz pomoć savremene tehnologije, svakog podneva ispaljuje plotun u spomen na slavu nekada najveće morske velesile. Oko dvorca se pruža fascinantni park na 200 hektara, u kojem su davno zasađeni primerci prelepih biljaka donetih iz nekada portugalskih kolonija, pa tako pored dvorca raste i kineska ginko biloba, američka sekvoja, pa čak i novozelandska magnolija.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Arhive, Sintra Tourist Office.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>