BMW Welt & Museum – Minhen, Nemačka

BMW SVET

Jedna od najvećih auto-moto turstičkih atrakcija na svetu uzdiže se u centru Bavarske, magičnom gradu Minhenu. Nedaleko od Olimpijskog parka je svet jednog od najprestižnijih automobilskih brendova na plaeti – čuveni BMW. Osim centralne poslovne zgrade, koja oblikom podseća na cilindar automobila, ovde se uzdiže i BMW muzej, kao i od skoro, moderna građevina „BMW Welt“ (BMW Svet).

BMW SVETBMW je skraćenica od „Bayerische Motoren Werke”, što u prevodu znači: Bavarska radionica za motore. Istorija brenda i kompanije započela je davne 1917. godine, u jeku Prvog svetskog rata, a danas je ovo vodeća automobilska industrija koja je, između ostalih, vlasnik i kompanija koja proizvodi Mini Moris i Rols Rojs automobile. Prošle godine proizvedeno je oko 1,5 milon automobila i oko 110.000 motocikala sa čuvenim amblemom BMW.

„BMW Welt“ je multi funkcionalni centar namenjen nezaboravnom iskustvu kupaca automobila. On je spoj tehnoloških čuda, izložbenih galerija i „umetnosti prodaje automobila“. Vođeni filozofijom da svaki kupac BMW automobila jeste sasvim posebna mušterija, BMW je podigao mesto iz mašte, kompleks koji zaista daruje nezaboravno iskustvo.

BMW SVETOvo je glavni distribucioni centar prodaje automobila, ujedno predstavlja i najnovije BMW modele, ali je često i vodeći kongresni centar Nemačke. Unutar ovog prostora čak se često snimaju i nemački politički „talk show” TV programi. Zgradu je dizajnirao poznati arhitekta vizionar Coop Himmelb(l)au, a završena je 2007. godine. Namera je bila otvoriti ga 2006. godine, pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu koje se tada održavalo u Nemačkoj, nekako u isto vreme kada je i Mercedes otvarao svoj novi muzej. Nažalost, izgradnja je kasnila, ali je ipak svu lepotu predstavila godinu dana kasnije. Prvi kupac BMW-a u novom prostoru bio je Džonatan Spira, čuveni američki istraživač i fotograf. Objekat na svom krovu poseduje i grandiznu solarnu elektranu, a unutrašnjost je raj za ljubitelje motocikala i automobila.

BMW muzej nalazi se između sedišta kompanije i novog „BMW Welt“ centra. Kružna zgrada, koja na svom krovu skriva kolosalni amblem BMW-a, odavno predstavlja omiljenu turističku atrakciju Minhena. Podignuta je davne 1972. godine, u vreme kada su se u ovom bavarskom gradu održavale Olimpijske igre. Nekoliko puta je renovirana, a unutra se prikazuje istorijat čuvenog brenda. Izložbe motora, auto delova, motocikala i ostalih vozila, pa čak i aviona, jesu čudesni svet koji je deo svih dečačkih maštarija.

BMW SVETZanimljivo je da objekat poseduje čudesan sistem osvetljenja i da posetilac obilazak započinje u mraku, dok svako njegovo približavanje nekom ambijentu izaziva pravi mali „light show“ kojim se magično osvetljavaju ugledani automobili. Godišnje muzej poseti oko 250.000 gostiju. Zgradu je projektovao bečki arhitekta Karl Švancer, a građani Minhena je, zbog svog zanimljivog oblika, nazivaju i „činijom salate“ i „belom šerpom“.