TORCH TOWER – Doha, Katar

Oblakoder u obliku baklje u Dohi, glavnom gradu Katara, krije jedan od najatraktivnijih bazena na svetu. Na 19. spratu hotela smeštenog u tornju, nalazi se bazen u obliku „jezika“ koji je postao atraktivniji i od same kolosalne građevine.

   

Oblakoder nosi naziv „Inspiracija“, iako je širom sveta poznatiji pod drugim nadimkom – Baklja. Visok je 300 metara i još uvek je najviša građevina u glavnom gradu Katara. Toranj u kojem se danas nalazi Hotel Baklja (The Torch Tower) je podignut 2006.goine povodom 15.Azijskih igara i nalazi se u zoni odmah pored olimpijskog Khalifa stadiona i brojnih sportskih kompleksa. Dominantan je svojim izgledom, ali njegova najatraktivnija osobenost jeste bazen „koji štrči“.

   

Tokom spomenutih Azijskih sportskih igara na vrhu tornja nalazio se plamen – ekvivalent olimpijskom plamenu, tako da je građevina ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao „najviša baklja na svetu“.

Inače, fasada tornja prekrivena je LED sijalicama i noću je oblakoder uvek različito osvetljen. Dizajneri su posebno osmislili bazen koji je projektovan kao simbol „slavljenja mesta gde se susreću zemlja i nebo“. I zaista, uživati na obodu bazena na tornju Baklja i deluje kao „let“ na spomenutoj granici.

Izgradnja tornja koštala je oko 134 miliona eura, a manje od decenije nakon 15.Azijskih igara kao najveća turistička vrednost oblakodera smatra se upravo bazen, deo velnes usluga hotela, koji će postati uzor mnogim budućim projektima širom sveta.

Danas je Baklja sedište hotela koji je vrlo popularan u ovom delu sveta, a čija je osobenost panorama od 360 stepeni i mogućnost upravljanja uslugama u sobama uz pomoć iPad uređaja. Ovo je centar sportske zabave Katara, a vremenom je postao i ikona Dohe. Hotel se prostire na 52 sprata, a svaka od soba poseduje 12 različitih osvetljenja u zavisnosti od raspoloženja gosta. Posetiocima hotela, oblakodera ali i bazena, najzabavnija je prilika da posete obližnji Villagio šoping mol, koji se naslanja na toranj, a smatra se najvećim u ovom delu Azije.

  

   

      

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Mark Coogan, Travel with Pedro, Ali Bandaying, The Torch Tower hotel Doha.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana