Kunsthaus – Kuća umetnosti – Grac, Austrija

Pre devet godina austrijski grad Grac ponosno je nosio dodeljenu titulu Evropske prestonice kulture. Tada je u Gracu podignut muzej koji je postao čak i zaštitni znak ovog prelepog mesta. Kuća umetnosti, poznatija po originalnom nazivu „Kunsthaus“ jeste moderni muzej sa galerijama u kojima se predstavljaju najuspešnije izložbe moderne umetnosti današnjice.

Slavu muzeju donela je njegova arhitektura koja je simbol pokreta nazvanog „blob dizajn“, a koji je posvećen formama koje podsećaju na organske obrise ili oblike amebe. Ovaj termin nastao je godinu dana pre nego će u Gracu biti podignut „Kunsthaus“ i zato se ova građevina danas čak smatra i pravim reprezentom stila „blob“ arhitekture.

Autori ovog muzeja su arhitekte Peter Cook i Coulin Fournier, koji su novu zgradu spojili sa susednom baroknom kućom koja potiče iz 1847. godine. Najveća tajna ovog muzeja jeste razlog zašto su njegovi autori ovaj projekat nazvali „Druželjubivi vanzemaljac“.

Fasada muzeja jeste vrlo poseban koncept nazvan BIX. Predstavlja fuziju arhitekture i novih medija. Reč BIX nastala je kao simbioza reči „Big“ (veliki) i „Pixel“ (digitalni simbol i odrednica). Fasada svojim većim delom predstavlja urbani digitalni ekran čija je namena prezentacija različitih umetničkih projekata.

Columbo likes:

Od svog otvaranja muzej prate brojni nadimci, svi pretežno nastali kao sinonim na sam izgled zgrade. „Kunsthaus“ nazivaju: bubregom, srcem, aortom, meduzom i sličnim nazivima. Primetno je da građane muzej najčešće izgledom asocira na ljudske organe, ali nama najzabavniji nadimak jeste – bubuljica!

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Kunsthaus Graz.

>