Hong Kong, Kina

Nedavno je u kineskoj prestonici progresa, velelepnom Hong Kongu, otvorena nova zgrada Politehničkog fakulteta čiji je autor Zaha Hadid, trenutno vodeća arhitekta sveta. Ubrzo, ova visokoškolska ustanova postala je turistička atrakcija zahvaljujući još jednom vizionarskom dizajnu najčuvenije žene arhitekte na svetu.

Toranj koji dominira fakultetskim kompleksom visok je 76 metara i glavna je meta foto objektiva turista i ljubitelja moderne arhitekture, a igrom slučaja u njemu je smeštena upravo škola dizajna. Ovaj deo građevine nosi naziv „toranj inovacija“ i obuhvata prostor u kojem može da boravi čak 5000 studenata. Sama visoka građevina simbol je skrivene namere da Hong Kong ponovo preuzme titulu vodeće kineske metropole za dizajn.

Poznata arhitekta Zaha Hadid, čije će delo beko masterplan“ uskoro biti izgrađeno u Beogradu, a poznato po brojnim negodovanjima jer se nalazi nedaleko od Kalemegdana, izjavila je da je ovaj kineski toranj podignut kao „simulacija novih vizija mogućnosti u budućnosti koje će poštovati istoriju tradicionalnih institucija“.

Toranj sa ostalim fakultetskim zgradama svojom arhitekturom postao je vrlo brzo senzacija, a to što je nedaleko udaljen od popularne stanice Hung Hom omogućilo je brojnim turistima da svoje želje za atraktivnim futurističkim vizurama potraže i u ovakvim akademskim ambijentima.

Tekst: Columbo, Photo: Edmon Leong

>