Švajcarski grad Cirih je u poslednjih 50 godina često bio scenografija brojnim holivudskim filmovima, a naročito onim sa tematikom akcije i špijuniranja u doba Hladnog rata. Kadrovi Ciriha vidljivi su u filmovima: Doušnik, Bornov identitet, Pink Panter i u drugim hitovima u kojima su glumili Šon Koneri, Klint Istvud, Piter Selers. Pre samo godinu dana u ovoj finansijskoj prestonici Švajcarske snimane su i ključne scene trenutno aktuelnog filmskog hita Devojka sa tetovažom zmaja (The Girl With the Dragon Tattoo).

Najlepše scene nastale su u jednom od najlepših hotela ovog grada – čuvenom Dolder Grandu. Glavna zvezda filma je britanski glumac Danijel Krejg, poznat po rolama u novim filmovima o Džejmsu Bondu.

Dolder Grand je podignut na samom kraju 19. veka i dugi je niz godina simbol luksuza i prestiža, a i danas ga krasi 5 zvezdica. Nalazi se na Adlisberg uzvišenju iznad Ciriha, na mestu odakle se pružaju veličanstvene panorame na Cirško jezero. Njegova osobenost je veliki kompleks parkova i zelenih površina koji odaju utisak da se hotel uzdiže u netaknutoj prirodi. Odnedavno, a nakon renoviranja, hotel je postao simbol prelepih modernih enterijera. Tog dana kada je svečano nanovo otvoren, hotel je obišlo oko 12.000 građana Ciriha. Naime, legendarni arhitekta Norman Foster, u svetu poznat i kao autor najčuvenijih oblakodera Londona i Hong Konga, kao i autor staklene kupole na berlinskom Rajhstagu, kreirao je u Dolder Grandu vrlo specifičan dizajn prostora. Danas hotel nazivaju i sedištem najmodernijeg spa centra, koji je bio i omiljena relaksacija vodećim zvezdama filma Devojka sa tetovažom zmaja.

Najpoznatiji gosti ovog hotela bili su književnik Tomas Man, državnici Vinston Čerčil, Nelson Mendela, Mihail Gorbačov, kao i popularne zvezde Majkl Džekson, Lučano Pavaroti i Elizabet Tejlor. Hotel organizuje i vrlo atraktivne „filmske aranžmane”, pri čemu gosti uživaju u ambijentima koji su sastavni deo navedenog filma, uživajući onako kako je to u filmu činio Danijel Krejg. Cena ovakvog jednodnevnog uživanja je oko 1.000 švajcarskih franaka.

THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO (2011)

Režija: David Fincher

Glume: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer

Vrlo napet i uzbudljiv triler sa elementima akcionog filma i radnjom po kojoj novinar Mikael Blomkvist istražuje priču o ženi koja je nestala pre čak 40 godina, a u tome mu pomaže devojka vična kompjuterima i hakerisanju.

Tekst: Columbo; Photo: Columbo Arhive, Dolder Grand Zurich.

>