Konopište – Češka republika

Jedan od najintrigantnijih holivudskih hitova poslednje decenije „The Illusionist“ sniman je tokom 2005. godine u Češkoj, u saradnji sa legendarnim filmskim studijom Barandov u Pragu. Radnja filma smeštena je u Beču i Austrougarskoj, a za scenografiju i prizore u filmu korišćeni su razni lokaliteti u Češkoj i njenom glavnom gradu. Možda najključnije scene snimane su u jednom od najlepših dvoraca Češke – zamku Konopište.

Dvorac se nalazi oko 50 km južno od Praga, nedaleko od grada Benešov. Potiče iz XVII veka i omiljena je turistička atrakcija Češke. Poseduje bogatstvo stilova i vrlo idilične prirodne ambijente ukrašene parkovima, jezerom i stoletnom šumom. Čuveni austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand kupuje ga 1887.godine i pretvara u svoju luksuznu rezidenciju u kojoj je češće boravio nego u svom bečkom ofisu. Oko dvorca je uredio 255 hektara parka, zasadio ruže i bavio se njihovim kalemljenjem. U Konopištu je 1914.god. ugostio nemačkog imperatora Vilhema II kada raspravljaju o politici, ružama, namerama da pokore istočne evropske zemlje. Ubrzo posle tog susreta, Franc Ferdinand odlazi u Sarajevo gde gine u atentatu koji je na njega izvršio Gavrilo Princip, a Austrougarska objavljuje rat Srbiji čime započinju stradanja Prvog svetskog rata.


Dvorac je od pre 40 godina otvoren za javnost i u vlasništvu je države. U njemu se organizuju ture obilaska prostorija koje su magično bogate dragocenim predmetima i najčudesnijom evropskom zbirkom oružja i lovačkih trofeja. Konopište čuva najstariji evropski lift, unikatne viteške oklope i prizore koje su i autori filma Iluzionista želeli u svom maštovitom delu.

THE ILLUSIONIST (2006)
Režija – Neil Burger
Glume – Edward Norton, Jessica Bell, Paul Giamatti
U ambijentima prohujalih vekova, u Beču se pojavljuje iluzionista koji zadivljuje svojom magijom. Na svakom koraku pokazuju mu naklonost, a među obožavaocima je i pronc koji na predstavu dolazi u pratnji verenice, devojke koja je neispunjena mladalačka ljubav mađioničara. Iluzionista, velika ljubav i magija kojom pokušava da je osvoji.

>