Kada su poznatog glumca Ričarda Gira upitali koja mu je od filmskih lokacija ostala u najdražem sećanju, bez dugog razmišljanja rekao je da nikada neće zaboraviti vreme provedeno na plaži mesta Rodanthe u Severnoj Karolini u SAD-u, gde je zajedno sa Dajan Lejn snimao legendarni film Noći u Rodantu.

Pre jednu deceniju književnik Nikolas Sparks objavio je knjigu Nights in Rodanthe koju će nekoliko godina kasnije reditelj Džordž Vulf adaptirati u sjajan film koji je sniman na autentičnim lokacijama. Ključne scene filma snimane su na plaži ostrva Haters gde se nalazila jedna vrlo neobična kuća koja je dotad služila isključivo za rentiranje pustolovima. Ova kuća na plaži preobražena je u mali hotel za potrebe filma, ali će svojom slikovitošću postati i njegov simbol. Upravo će se zbog neobičnih vizura kuća naći i na mnogim plakatima filma, a nakon premijere postala je i turistička atrakcija. Nekadašnja kuća za iznajmljivanje Serendipity postala je traženi hotel Inn iz čuvenog filma.

Pre nekoliko godina Severnu Karolinu potresle su snažne oluje, a čak je i američka TV stanica CNN uživo preneosila sliku i nadanja da jaki vetrovi neće odneti čuvenu kuću na plaži. Nakon 24 časa duge oluje, kuća je preživela i mediji su se više radovali toj činjenici nego što su žalili za odnetim krovovima sa škola i bolnica. Nakon ove epizode kuća je ponovo renovirana i pomerena tri kilometra od nekadašnje lokacije, ali je i ucrtana na turističkoj mapi Amerike.

Ovde je snimljena jedna od poslednjih modnih kampanja modne kreatorke Done Karan. Kuća se pojavljuje i kao deo snova glavnog junaka u novoj hit TV seriji Alkatraz.

Ova plaža jeste jedno od retkih mesta u Americi gde se Božić proslavlja 7. januara, ali ne zbog poštovalaca pravoslavne vere, već zbog festivala koji slavi stari hrišćanski kalendar. Kuća Serendipity postala je omiljena američka kuća na plaži. Film koji je snimljen ovde govori o „drugoj šansi” i zato je drugi naziv ove kuće na plaži – Druga šansa.

NIGHTS IN RODANTHE (2008)

Režija: George C. Wolfe

Glume: Diane Lane, Richard Gere

Nikada nije kasno za drugu šansu, glavni je moto filma u kojem doktor koji putuje da bi povratio sinovljevu ljubav, nalazi svoju drugu šansu i romansu u malom hotelu Inn na obali Severne Karoline. Romansa između doktora i udate žene koja vodi mali hotel na plaži postaće lepša od magičnih noći u mestu Rodantu.

>