Jedna od najvećih turističkih atrakcija španskog grada Barselone jeste brdo Monžujik na kojem se uzdižu velelepne i nadaleko čuvene građevine i atrakcije. Ovaj kraj je poznat po kolosalnom Nacionalnom katalonjskom muzeju umetnosti, ali i građevinama koje su na ovom mestu podizane u čast održavanja legendarne Svetske izložbe 1929. godine. Ovde se i danas nalazi kuća koja je bila nemački paviljon na izložbi kojom je arhitekta Mis van der Ro najavio novo vreme moderne arhitekture, ali su tu i muzej čuvenog katalonskog umetnika Miroa, kao i prelepi sportski objekti koji su bili simbol olimpijade održane u Barseloni 1992. godine. Turisti obožavaju čuvenu magičnu fontanu koja skoro svake večeri predstavlja radoznalim pogledima prelepe prizore igre vode i muzike. Ipak, jedan kutak brda krije turističku atrakciju koja je bila i scenografija filma Parfem.

Takođe u čast Svetske izložbe 1929. godine, dvojica entuzijasta Francesc Folguera i Ramon Reventos krenuli su autom u obilazak Španije skicirajući najlepše primere tradicionalne španske arhitekture. Navedene crteže iskoristili su za projektovanje i podizanje Španskog sela – danas čuvenog mini-kompleksa koji je miks kopija najlepših primera španskog graditeljstva. Ovo je jedno malo i jedinstveno selo koje na jednom mestu neguje najlepše od bogate španske tradicije.

Špansko selo podignuto je za 13 meseci, a nakon završetka Svetske izložbe odlučeno je da se ne sruši, već da postane trajni spomenik španskoj monumentalnosti. Selo je muzej na otvorenom i sadrži 117 građevina, ali i jedan idilični trg koji je upravo i bio stecište scenografije ključnih scena u legendarnom filmu Parfem.

Ambijenti oko Španskog sela takođe su bili scenografija ostalih čuvenih pokretnih slika – na brdu Možujik snimane su scene filma Viki Kristina Barselona, nastup Fredija Merkjurija i Monserat Kabalje tokom pevanja pesme Barselona, kao i jedan od video spotova Kajli Minog. U Španskom selu redovno se održavaju brojni koncerti velikih muzičkih zvezda, kao i brojni muzički festivali. Parfem će ostati jedini holivudski film koji je sniman unutar njega.

PERFUME: THE STORY OF A MURDERER (2006)

Režija: Tom Tykwer

Glume: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman

Glavni junak filma je Žan Baptist Grenuil koji je rođen sa retkim darom vrlo jakog i osetljivog čula mirisa. Glavni junak kreiraće najfiniji parfem na svetu, ali će njegovo traganje za ultimativnim mirisom krenuti u neočekivanom pravcu. Film je kombinacija trilera sa istorijskim romansiranim elementima.

>