PROCIDA – Italija

Film Talentovani gospodin Riplidoneo je veliku slavu tada mladim glumcima Metu Dejmonu, Gvinet Paltrou i Džadu Lou, ali je promovisao i lepe prizore italijanske obale. Između ostalih destinacija, ovaj film je pretežno sniman u ambijentima Rima i Venecije. Ipak, najlepši prizori snimani su na ne tako poznatom ostrvu nedaleko od Napulja. Ostrvo Procidi i istoimeni slikoviti gradić postaće primer mediteranske egzotike koja je vidljiva u čudnoj triler-priči ovog popularnog filma.


Procida je jedno od najslikovitijih ostrva u Kalabriji ne mnogo udaljeno od Napulja. Nepravedno je manje popularno od čuvenijeg ostrva Kapri, ili od Amalfi obale, ali je svojim prizorima svakako vrhunska destinacija ili letovalište. Na ostrvu živi oko 10.000 stanovnika, ali gradićem oduvek defiluje veliki broj turista.


Tokom istorije Procida je igrala važnu ulogu za regiju Napulja. Stari Rimljani su ostrvo koristili kao mesto podizanja vila najbogatijih stanovnika Rima, a u srednjem veku ostrvo je bilo omiljena meta gusara. Procida je često napadana, rušena, pa se od nje čak pravilo i veliko igralište namenjeno vojnicima za obuku. Sredinom prošlog veka ovde je izgrađen prvi podvodni akvadukt na svetu, a danas je Procida omiljeno ribarsko i turističko mesto.
Najpoznatiji stanovnik ovog grada je italijanski TV voditelj Fiorelo, čuveni komičar i šoumen koji je, inače, imao i zapaženu ulogu u filmu Talentovani gospodin Ripli pevajući pesmu Amerikano. Inače je, nekoliko godina unazad, omiljeni gost u Fiorelovim veličanstvenim šou programima i teniser Novak Đoković.
U ovom gradiću snimljeno je nekoliko poznatih italijanskih filmova, ali će Talentovani gospodin Ripli postati najpoznatije filmsko svedočanstvo ovog mediteranskog utočišta za putosladokusce.


THE TALENTED MR. RIPLEY (1999)
Režija:Anthony Minghella
Glume:Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law
Siromašni mladić se upoznaje sa bogatim brodograditeljem i predstavlja kao dobar prijatelj njegovog sina sa fakulteta, koji vreme provodi u Italiji. Želeći bar nekakav kontakt sa sinom, bogataš šalje Toma Riplija u Italiju ne bi li nagovorio „svog prijatelja” da se vrati kući. Tom će po dolasku u Italiju zavoleti stil života mladog Dikija, a avanture će početi da se ređaju.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Procida Tourismo, Miramax International, Paramount Pictures.

Copyright ©2014. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>