Jedan od najzapaženijih trilera snimljen u poslednjih nekoliko godina, jeste film “Turista“ sa Anđelinom Džoli i Džoni Depom u glavnim ulogama. Ovaj film iznenadio je svojom krimi, lascivnom triler pričom, ali i čudnovatim venecijanskim ambijentima koji su deo scenografije skoro čitavog filma. Ključne scene filma snimane su u hotelu Danieli u Veneciji koji se spominje pravim imenom i u filmu. Zabavno zvuči da je hotel verno prikazan u skoro svim scenama, osim u kadrovima kada se prikazuje “pogled sa terase“ – tada je fingirano da sobe hotela gledaju “preko puta“ na čuvenu crkvu Santa Maria della Salute, koja je inače dva kilometra udaljena od hotela.

Hotel Danieli je jedan od najboljih hotela na svetu i deo je istorije hotelijerstva. Njegova unutrašnja raskoš deo je legendi o lepoti luksuza. Hol hotela je možda najlepše predsoblje koje ikada možete videti u nekom hotelu, a sve je još više zabavno jer se spoljni izgled utapa u klasičnu venecijansku arhitekturu, i ne naslućujući magije enterijera. Ovo je bilo prvo mesto u Veneciji sa električnom energijom, liftom i parnim radijatorima.

Ovde su odsedali velikani, vladari, ambasadori, poznate ličnosti, a nama najzabavnije zvuči podatak da je legendarni francuski šansonjer Šarl Aznavur upravo na terasi hotela Danieli spevao pesmu “O, kako je lepa Venecija“, koju naši ljubitelji pop melodija poznaju zahvaljujući prepevu Dragana Stojnića. Tokom snimanja filma, Anđelina Džoli i Džoni Dep bili su čak i smešteni u hotelu Danieli. Počasni doživotni gosti hotela su Madona, glumica i pevačica Šer, Rodžer Mur i drugi.

Hotel se nalazi 50 metara udaljen od trga Svetog Marka, na samoj rivi Schavioni. Skoro sve ture koje brodom dolaze u Veneciju prođu pokraj njega, i nije teško ući unutra i makar na tren videti raskoš lobija i glavne sale. Nalazi se u zgradi koja je podignuta davne 1400. godine i dugo je bila palata porodice Dandolo, a hotel je podignut 1840. godine.

THE TOURIST (2010)

Režija: Florian Henckel von Donnersmarck

Glume: Angelina Jolie, Johnny Deep

Američkog turistu zavodljivo igranje sa nepoznatom osobom dovodi do mreže intrige, romanse i opasnosti. Tokom neplaniranog puta po Evropi, s namerom da zaleči slomljeno srce, glavni junak neočekivano sreće neobičnu i lepu ženu koja mu namerno staje na put. Nasuprot prizorima Venecije koji oduzimaju dah, njihova romansa se brzo odvija i vodi ih ka smrtonosnoj igri mačke i miša.

 

>