Jedna od najuspešnijih filmskih trilogija „Gospodar prstenova“ sniman je većim delom na lokalitetima na Novom Zelandu. Fascinantna i netaknuta priroda ove zemlje poslužila je kao veličanstvena scenografija filmovima koji su odisali i lepotama ambijenata. Možda su najlepši ambijenti u sva tri dela bili kadrovi Okruga, mesta i kraja gde žive mali Hobiti. Danas je mesto Matamata u kojem je, za potrebe filma napravljeno selo Hobita, jedna od vodećih turističkih atrakcija Novog Zelanda.

 

Matamata se nalazi južno od Oklanda u regiji Vaikato. Poznato je kao kraj prelepih pašnjaka i šuma, a svetski čuveno po uzgoju konja. Danas se ovde nalazi „Hobbiton“, uređeni zabavni park gde je bila smeštena scenografija za Okrug. Minijaturne podzemne kuće očarale su sve romantike i ljubitelje filmske mašte, a danas su mesta gde se turisti zabavljaju imitirajući omalene Hobite. Uglavnom je sa ovih kućica skinuta fasada koja ih je krasila u filmovima, ali je to posetiocima dovoljno da osete čari filmske magije. Turistima se omogućuje dvočasovna tura u toku koje zaviruju i mini ambijente nekadašnjeg Okruga, uživaju u proizvodima okolnih farmi, a mnogi boravak u zabavom parku „Hobbiton“ koriste ne bi li snimili sebi omiljene replike iz pomenutog filma.

„Hobbiton“ je i inače prava farma koja je bila iznajmnjena za potrebe snimanja filmova o „gospodaru prstenova“; tako da se danas ovde može upoznati novozelandski način uzgoja ovaca i ostale stoke. Svima je najdraži trenutak predaha u kafeu koji je uređen u stilu čuvene trilogije, sa malim stolicama, stolovima, ali ipak visokim konobaricama.

Za izgradnju ovog filmskog seta iskopano je 37 rupa u kojima su smeštene kućice. Na njihovoj izgradnji pomagali su pripadnici novozelandske vojske. Veći broj vrsta drveća je zasađeno specijalno za potrebe snimanja filma, a doneto je iz okolnih šuma. Na mnogim stablima zalepljeno je veštačko lišće uvezeno sa Tajvana. Kadrovi Okruga koji su vidljivi i u novoj filmskoj trilogiji „Hobit“ snimani su takođe u ovim ambijentima.

THE LORD OF THE RINGS (2001)

Režija: Peter Jackson

Glume: Elijah Wood, Viggo Mortensen

Tokom tri nastavka mali Hobiti kreću u misiju koja je jedini način da se svet spasi od zla koje preti da zauvek porobi i uništi ljude, Hobite, vilenjake… Hobiti, predvođeni Frodom, kreću na dug put u nameri da unište prsten koji će spasiti svet od moći zlog Sarumana. U ovom pohodu mu pomaže Družina prstena, prolazeći dug put prepun opasnosti, boli, odricanja, smrti i straha.

Tekst: Columbo; Photo: Columbo Archive, Matamata New Zeland – Hobbiton Office.

>