DVORAC MONSERRATE – Sintra, Portugalija

Na samom obodu Lisabona, glavnog grada Portugalije, nalazi se romantična bajka oličena  u slikovitom gradiću Sintra i prirodnom ambijentu sa veličanstvenim romantičnim dvorskim palatama. Sintra je postala stecište turista i sinonim za možda najlepše dvorce Portugalije – Pena nacionalnu palatu i veličanstveni Monserrate dvorac.

Čuveni književnik Lord Bajronje 1809. godine napisao „da je Sintra najlepše selo na svetu”, ne znajući da će ovde biti podignuta palata koja bi svakako inspirisala neke nove stihove legendarnog pesnika.

Monserrate palata je egzotična dvorska vilakoja se nalazi na brežuljku nedaleko od centra Sintre. Podignuta je davne 1858. godine i od prvog je dana jedna od omiljenih letnjih rezidencija portugalske krune. Dvorac je izgradio Ser Fransis Kuk, engleski baron koji je angažovao svoje sunarodnike arhitekte da kralju Luju podare palatu vrednu divljenja i uživanja. Malo je poznato da je za izgled dvorca Monserrate inspiracija bilo Mogulsko carstvo koje je postojalo na teritoriji Indije u 16. veku. Ornamentika vidljiva na fasadi dvorca naziva se primerom „Sintra romantizma”.

   

Čuveni kreator TV serije Mapet šou Džim Henson snimio je u ovom okruženju 1996. godine vrlo gledanu TV seriju Guliverova putovanja za Hallmark produkciju. U seriji su glumili Omar Šarif, Piter O’ Tul, Ted Denson, Džon Gilgud i Nikolas Lindhurst (čuveni Rodni u seriji Mućke), a najlepše scene snimane su upravo u ambijentima dvorca Monserrate.

A ovako izgleda prizor romantičnog venčanja u dvorcu Monserrate.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Arhive, Sintra Tourist Office, Nuno Trindade, Raquel Von Kaminaru.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>