Water Building Resort

Orlando de Urrutia, jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata za „prilagodljivu arhitekturu“, projektovao je fantastični hotel u obluku kapljice vode. Osim svog jedinstvenog izgleda i simbolike koja je posvećena vodi, ovo zdanje biće prvo na svetu koje će moći da raznim inovacijama i tehnološkim dostignućima „pretvara vazduh u vodu uz pomoć solarne energije“. Nakon ovakve rečenice, svima se nameće pitanje: Kako je to moguće?

Odgovor leži u obliku zgrade. Južna staklena fasada akumuliraće solarnu energiju i propuštaće svetlost unutar objekta. Severna fasada omogućuje sistem ventilacije i upravo tu će biti postavljena specijalna oprema „Teex Micron“ koja transformiše vazduh i vodenu paru u – pijaću vodu!

Projekat hotela ubrzo je postao primer ekološke arhitekture, ali je od samog starta i primer ultra luksuznog ugostiteljskog objekta. Luksuz bez kompromisa i bez zagađenja prirodne sredine. Restorani, fitnes centri, luksuzne sobe, pa čak i podvodni deo objekta, koji sagledan sa svih strana izgleda kao plovak na vodi.

Na samom vrhu hotela nalaziće se grandiozne panoramske terase, gosti će do detalja moći da posmatraju proces „pretvaranja vazduha u vodu“, uživaće u eksponatima muzeja koji će biti posvećen vodi, dok će se u delu zgrade ispod površine mora nalaziti fenomenalni akvarijum. Bazeni sa predivnim ribicama nalaziće se u nekoliko akvarijumskih bazena, dok će stakleni zid stvarati iluziju da su i svi okolni pogledi na more deo nekog velikog bazena.

  

Iako ovaj hotel nije ni počeo da se gradi, već je postao turistička atrakcija i zato smo i odlučili da vam pišemo o njemu. Naime, turisti koji posećuju Dubai, Abu Dabi, Šangaj i mnoge druge istočne metropole, traže od svojih turoperatera da im organizuju posetu ovoj kololaslnoj „kapljici vode“. Verovali ili ne, ali tek onda su navedeni gradovi dogovorili sa autorom ovog projekta podizanje hotela, kom predviđaju dugu turističku slavu.

Tekst: Columbo; Photo: Columbo Arhive, Urrutia Studio.

>