IRAKLION / HERAKLION – Krit, Grčka

Centar najvećeg grčkog ostrva, večna luka starih i novih civilizacija, pogled ka Evropi i svetu – sve to vekovima je Iraklion, glavni administrativni centar najčudesnije ostrva u Mediteranu. Ovo je sedište legendarnog Arheološkog muzeja i ponosnih Krićana, najosobenijih Grka i njihove želje za radostima života.

Iraklion je najveći grad južne Grčke, na obali Egejskog mora, u kojem živi oko 140.000 stanovnika. Mnogima predstavlja kapiju veličanstvenog Krita. Smepten u niziji Iraklion zahvaljujući udaljenim krajolicima otkriva svakom novom posetiocu Krita koliko je ovo ostrvo čudesno, isprepletano planinama i visoravnima.

Najznačajnija osobenost Irakliona je blizina svetski slavnog arheološkog nalazišta palate u Knososu, koja potiče iz 2.milenijuma p.n.e. a deo je ostataka veličanstvene Minojske civilizacije. U samom gradu uzdiže se predivan Arheološki muzej u kojem su izloženi artefakti i ostali predmeti pronađeni u Knososu, ali i u festosu i brojnim drugim lokalitetima širom Krita. Muzej smatraju jednim od najlepših arheoloških zbirki na svetu i vredan je posete.

Luka u Iraklionu je jedna od najznačajnijih u Grčkoj i ostrvo povezuje sa Egiptom, Izraelom ali i drugim popularnim grčkim ostrvima Rodosom i Santorinijem. Često je stanica fascinantnim brodovima za krstarenje i mesto je divljenja brojnih turista koji dolaze sa ovih kruzera. Mrežom puteva Iraklion je savršeno povezan sa celim ostrvom, a verovali ili ne, kroz ovaj grad, a nedaleko od svoje krajnje tačke, prolazi i auto-put poznat pod nazivom evropski koridor E75, isti onaj koji prolazi i kroz Beograd u Srbiji. Tek 5 kilometaraod centra grada smešten je i međunarodni aerodrom Nikos Kazancakis, koji je po godišnjem prometu treći u Grčkoj, odmah nakon atinskog i aerodroma u Solunu. U letnjim mesecima predstavlja krajnje odredište na stotine hiljada turista sa zapada i severa Evrope.

Zvanično, Iraklion je proglađen „glavnim gradom Krita“ tek 1971.godine. U njemu ćete uvek susreti brojne turiste, ali ljubiteljima letovanja ipak se preporučuje da ovaj grad posećuju, ali ne i da u njemu budu smešteni. Iako se pored Irakluiona nalazi nekoliko manjih plaža, ipak se smatra da su druga mesta na severnoj obali ostrva pogodnija kao letnje destinacije. Iraklion je idealan za šoping i noćni provod, a u večernjim časovima centralne ulice preplavljene su mladima koji osobeno uživaju u zabavama ,pesmi i igri. Brojni kafići lepo osvetljene zgrade, radnje poznatih brendova i osobene grčke taverne, osobenost su i Irakliona.

Mediteranska klima i fauna tipična za ovaj deo sveta, u kombinaciji mirisa osobenih za Grčku, deo su neodvojivih ambijenata Irakliona. Postoje nekoliko važnih gradskih zona od kojih su sigurno najomiljeniji trgovi Lava, poznat po slavnoj fonatni Morosini, i Eleftherias koji se pruža neposredno pored stare mletačke luke. jednom od najinteresantnijih građevina smatraju lođu koju su podigli Venecijanci koja izgledom i podseća na tradicionalnu arhitekturu slavnog grada na viodi, a koja je danas sedišta opštinske administracije.

Grad se najčešće naziva na tri razlita načina – Iraklio, Iraklion i Heraklion. Prvi su ga podigli saraceni davne 824.godine, oni koje su proterali iz Andaluzije. Godine koje su usledile od Irakliona su načinile glavno uporište gusara u pljački Vizantijskih brodova i luka. Zbog toga Iraklion osvajaju Vizantijci, a dva veka kasnije i Mlečani. Do tada se grad zvao Handaks, a potom menja ime u Kandija, kako i danas mnogi nazivaju Iraklion. Ovde je bilo sedipte mletačkog vojvode koji na Krit naseljava mnoge porodice iz venecije što će dovesti do „mešanja lokalne grčke kulture“ kasnije opisivane kao „kritska renesansa“. Najveću znamenitost koju su Mlečani podarili Iraklionu je veličanstvena tvrđava sa zidinama debelim i do 40 metara, koja je i danas vodeći motiv i atrakcija najvećeg kritskog grada.

Višpe od dva veka i Iraklion i ceo krit bili su pod turskom vlašću, što se ne smatra progresivnim periodom ovog grada, ali je od kraja 19.veka postao centar tada osnovane republike Krit, koja je od 1913.godine pripojena Grčkoj. navedene godine zvanično Kandija menja ime u današnji Iraklion, i postaje sedište preelpog Krita.