PARIS EXPO 1900 – Pariz, Francuska

Prema najnovijim istraživanjima među turistima koji posećuju Pariz, a naročito obalu Sene pored koje se nalaze Bukinisti i tezge na kojima se prodaju knjige i razni štampani antikviteti, najveća pomama vlada za fotografijama Pariza iz 1900.godine, kada je u gradu svetlosti održana veličanstvena Svetska izložba. Zahvaljujući magazinu Paris Unplugged, COLUMBO vam predstavlja najnovije HD obrađene fotografije čuvenog EXPO Paris 1900. od kojih su mnoge i naknadno obojene.

Ove fotografije prodaju se kao razglednice i posteri, a među ljubiteljima štampanih antikviteta pravo je bogatstvo posedovati neki lični foto-album iz tog perioda. Pariz je te davne 1900. godine, kao i čitav svet, bio na pragu novog milenijuma i ova Svetska izložba predstavila je svu lepotu tehnologije i napretka koji će obeležiti tada predstojeći 20.vek. Istoričari, ali i sami Parižani, smatraju da je Pariz tada bio najlepši ikada.

Expo 1900. trajao je gotovo 6 meseci počev od 15.aprila. Gradom je dominirala vizura Ajfelove kule koja je takođe bila zaostavština jedne od prethodnih Svetskih izložbi – one održane 1889.godine. Toranj je bio podignut kao simbol prosperiteta francuskog graditeljstva i industrijskog doba, i to kao privremeni objekat, ali umesto rušenja nakon zaršetka izložbe odlučeno je da on ipak zauvek krasi pogled na Pariz. Ova odluka izazvala je velike proteste, pa i određene nemire, a vodeće ličnosti Francuske, izmežu ostalih i književnik Viktor Igo, pisali su peticije u nameri da se sruši „ta grozota od građevine“ kako su tada nazivali Ajfelov toranj. Srećom, vreme je dokazalo da će kula postati simbol prestonice Francuza, ali i najpoznatija građevina na svetu, kao i omiljena tursitička atrakcija.

Za potrebe Expo 1900. na obali reke Sene, a i na Marsovim poljima i Trokaderu pored Ajfelovog tornja, kao i ispred Doma invalida, podignuti su brojni paviljoni različitih zemalja koji su Pariz učinili vodećom destinacijom. Više od 50 milina ljudi doputovalo je u Pariz tokom tih meseci u želji da se dive napretku i novotarijama.

Columbo likes:

Svetu su tada prvi put predstavljeni – stil Art Nuovo, najveći ringišpil (kopija istog se danas nalazi na trgu Konkord), drvene ruske uklapajuće lutkice Babuške (Matroške), dizel motor, zvučni film sa prvim audio zapisom govora, eskalator, kao i telegrafon, prvi magnetski audio snimač.

Zanimljivo zvuči da je na ovoj izložbi zlatnu medalju dobila i čuvena Campbell supa, poznata po konzervi u kojoj se nalazila, a koja će postati motiv najprodavanijih slika pop-art umetnika Endija Vorhola. Pomenuti prvi dizel motor predstavljen je publici tako što je kao gorivo koristio ulje kikirikija. Publika je prvi put videla panoramske fotografije, čak više verzija istih – Cineorame, Mareorame i druge. Parižani su uživali u kolosalnom refletujućem teleskopu, a jedna od najposećenijih izložbi bila je ona sa Afro-Amerikancima i dokazima njihovog doprinosa savremenom društvu.

Ogroman procenat objekata koji su podignuti su srušeni odmah nakon završetka Svetske izložbe, a i inače bili su izgrađeni od lakih materijala. Gustav Ajfel, tvorac čuvenog pariskog tornja, predsedavao je komisjom koja je dodeljivala nagrade iz oblasti arhitekture, i zlatnu medalju su tada dodelili jednom mostu u Sibiru koji izgledom podseća na sve danas poznate tipične železničke čelične mostove širom Evrope, a naročito u našim krajevima.

  

Ogromnoj popularnosti ove izložbe doprinelo je i održavanje Letnjih olimpijskih igara koje su se te godine odigrale u glavnom gradu Francuske. Tada su najbolji Olimpijci uz medalju dobijali i olovku i novotariju – šnalu za kravatu. Jednog dana desila se i najveća grupna večera ikada u istoriji sveta, a priredio ju je predsednik Francuske ugostivši tačno 20.777 gradonačelnika koji su iz celog sveta doputovali u Pariz. večera je pripremana u 11 kuhinja a poslužena na oko 600 grandioznih stolova.

COLUMBO vas poziva da, zahvaljujući ljubaznošću magazina Paris Unplugged, pogledate najlepše restaurirane fotografije Svetske izložbe u Parizu te davne 1900.godine i da u mašti prošetate Parizom – onda, kada je zaista bio najlepši na svetu.

  

  

Tekst: Columbo, Photo: Paris Unplugged.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>