COVA D’EN XOROI – Menorka, Španija

Nedaleko od čuvenih španskih letovališta, na ostrvu Menorka, nalazi se obala od koje zastaje dah, visoke litice i pogled na more koji skriva i jedan od definitivno najinteresantnijih morskih barova na Mediteranu. Cova d’en Xoroi, u prevodu „pećina Xoroia“, slikoviti je ambijent koji se smatra omiljenim gastronomskim lokalitetom Španije.

Kafić se nalazi u mestu Cala’n Porter i stazama izdubljenim u visokoj litici povezuje brojne terase i pećine u veličanstveni prostor koji ga čini jedinstvenim. Ovo mesto vrvi od turista i tokom dana i večeri pruža neverovatno zabavne vizure. Noću se kafić pretvara u vrlo posećeni klub koji je zajedno sa okolnim liticama osvetljen šarenim bojama, a danju se na terasama kafića služe razne vrste paelja specijaliteta, uglavnom sa morskim plodovima. Boravak na ovom španskom ostrvu nezamisliv je bez koktela u kafiću Covad’en Xoroi.

Možda je najveća vrednost ovog kafića prilika za uživanje u fascinantnim zalascima svake večeri i momentima koji Mediteran čine posebnim.

   

Columbo likes:

Ostrvo Menorka se nalazi u arhipelagu Balearskih ostrva, čuvenog i po legendama. Po jednoj od legendi Xoroi je bio brodolomnik koji je utočište pronašao u ovim pećinama u kojima se dugo skrivao. U nedalekom mestu Alaior jednog je dana nestala mlada lepa devojka od koje naredne tri godine nije bilo ni traga. Nakon nekoliko godina dogodilo se iznenada da zimi pada sneg, i u snegu su meštani uočili čudne tragove koji su ih doveli do pećina na litici. U njima su ugledali davno nestalu devojku, sa svoja tri sina koja je rodila svom voljenom brodolomniku. Ljuti meštani su ih napali, a on je sa starijim sinom skočio u more i nestao.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Arhive, Restaurant Cova d’en Xoroi.

 Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>