ZAKINTOS – Grčka

COLUMBO vam, u saradnji sa turističkom agencijom Barcino Tours, predstavlja priču o zaštitnom znaku ostrva Zakintos – predivnim i kolosalnim kornjačama koje su širom sveta poznate po svom latinskom nazivu Kareta-kareta. Letovati na Zakintosu jedinstvena je prilika da se na nekom od krstarenja susretnu ova prelepa bića kako plivaju Jonskim morem.

 

Zalivi u okolini mesta Laganas na Zakintosu, jesu prirodno stanište ovih kornjača, a mnogi ga smatraju i najvećim i najvažnijim na svetu. Kornjače Zakintosa jesu po dimenzijama najveće takve vrste na planeti, a poznate su i po nadimku „dugovrate“. Njihova velika glava i vrlo specifični dugi vrat jesu osobenost Kareta-kareta morskih ljubimaca. Naučnici ih ubrajaju u jedne od onih koje su najviše proučavane, a po njima mogu da budu teške od 77 do 160kg. Oklop im je specifične zlatno-braon boje, dok im je boja kože u tonovima od žute do braon. Zbog naglog porasta turizma u regionu, a sve zahvaljujući popularnoj navagio plaži, Kareta-kareta kornjače označene su kao ugrožena vrsta.

O ovim kornjačama se najviše brine od marta do početka avgusta svake godine kad traje sezona parenja, pri čemu ženke polažu jaja u do tri gnezda u pesku. Nakon što se izlegnu, oko 20 grama teške bebe kornjače dopuze do mora u kojem plivaju nekoliko dana, a potom se vraćaju do kopna u čijoj blizini rastu sve do svog adolescenskog perioda života, kada odlaze zauvek ka plavetnilu Mediterana. Nažalost, tek jedna od 1000 beba kornjača preživi taj period. Na Zakintosu je ustanovljena asocijacija koja se brine o ovim prelepim stvorenjima.

 

Lokalni turistički vodiči kažu da se na plažama Zakintosa svake godine postavi uvek oko 800 do 1800 gnezda kornjača, a da su najlepši prizori u noćnim satima od juna do avgusta kada mame kornjače dolaze na plaže ne bi li iskopale gnezda koja su one postavile, u nameri da oslobode bebe kornjače koje same nisu uspele da izađu iz zlatnog peska. Svaka kornjača inače polaže čak do 100 jaja u jednom gnezdu. Istraživanja su dokazala da se kornjače koje su bile rođene na zakintosu vraćaju na ove plaže posle tridesetak godina da bi i one polagale jaja. Najveća dimenzija Kareta-kareta kornjače dostiže 1,2 metar.

Brojne domaće, ali i lokalne turističke agencije organizuju različite izlete od kojih je mnogim vrhunski doživljaj upravo susret sa Kareta-kareta kornjačama. Na jednom od takvih izleta plovi se do ostrvca Maratonisi, gde se nakon polučasovnog simpatičnog krstarenja od Laganasa, dolazi do plaže od sitnog i zlatnog peska gde pomenute kornjače inače polažu jaja. Čudesne životinje, obično se retko mogu videti ovde, osim onih primeraka koji su previše stari da bi plovili morima. Na plaži su jasno označena mesta gde su kornjače posadile jaja, a čuvaju ih brojni aktivisti različitih udruženja koje se bore da očuvaju ovu veličanstvenu morsku vrstu. Brodići kojima se plovi na navedeno krstarenje neretko imaju jedan deo dna isključivo od debelog stakla, tako da svi turisti imaju i tu šansu da pod vodom ugledaju kornjače koje se najčešće iznenada pojave. Zbog neverovatnog osećaja koji nastaje kada ugledate ova čarobna stvorenja, ovakvi izleti na Zakintosu smatraju se omiljenim.

Istine radi, život ovih kornjača na i oko ostrva Zakintos postao je deo turističke industrije. Postoje svedočenja turista koji su se vraćali sa izleta ugledavši tek jedva jedan primerak kornjače. A jedna od najvećih tajni regije jeste činjenica da Kareta-kareta kornjača možda u znatno večem broju ima na susednom ostrvu Kefaloniji, gde se svakog jutra u ogromnom broju pojavljuju pokraj ribarskih brodića u luci glavnog grada Argostolija. Ali, kao da postoji prećutni „dogovor“ da su Kareta-kareta kornjače osobenost Zakintosa, dok Kefaloniji „ostaje nešto drugo“.

 

 

COLUMBO preporučuje – LETUJTE NA ZAKINTOSU-u sa Barcino Tours-om www.barcino.travel

Renomirana domaća travel agencija Barcino Tours izdvaja u ponudi letovanja na Zakintosu smeštaj u prekrasnim vilama sa apartmanskim i studio smeštajem u mestu Laganas. Godine uspešnog poslovanja i na hiljade zadovoljnih turista i putnika preporučuju vile Stella, Cubanero, Spiros i apartHotele Alex i Village Inn.

Za sve fascinantne detalje letnjih aranžmana Barcino Tours-a u gradu Laganasu pogledajte ovde.

Vila STELLA – se nalazi u mirnom delu Laganasa na samo 20m od duge peščane plaže i od najpoznatijeg beach bara u Laganasu Havana Beach-a (poseduje terene za sve sportove na pesku, bar, prostrano dvorište sa udobnim ležaljkama, suncobranima i baldahinima) i na 5minuta hoda od centra grada. U ponudi imamo šesnaest dvokrevetnih i  trokrevetnih studije koji su smešteni u visokom prizemlju i na prvom spratu. Svi studiji poseduju kompletno opremljenu kuhinju, frižider, mini električni šporet, posuđe, terasu, TV aparate, TWC i klima uređaj i WiFi čije korišćenje se doplaćuje 3 eura po danu. Vila ima svoj privatni parking, roštilj i dečije igralište koje se nalazi u prostranom dvorištu. Čišćenje apartmana se obavlja svakog trećeg dana, dok se posteljina i peškiri menjaju svakog petog dana.

Pogledajte cene, kontakte, uslove i program putovanja, kao i sve detalje oko aranžmana i boravka u vili ovde.

    

Vila CUBANERO – se nalazi na samo 20 metara od duge peščane plaže i pet minuta hoda do centra Laganasa. Ispred vile se nalazi beach bar Cubanero. Vila se sastoji iz dve zgrade. U ponudi imamo 1/2 i 1/3 studije i 1/4 apartmane koji su smešteni u prizemlju i na prvom spratu vile. Neki od studija imaju pogled na more. Svi studiji poseduju kompletno opremljenu kuhinju, frižider, mini električni šporet, posuđe, terasu, TWC i klima uređaj čije korišćenje se doplaćuje 6 eura po danu. Čišćenje apartmana se obavlja na 5 dana. Vila poseduje parking prostor za automobile.

Pogledajte cene, kontakte, uslove i program putovanja, kao i sve detalje oko aranžmana i boravka u vili ovde.

    

Vila SPIROS – se nalazi na par minuta hoda od glavne ulice koja predstavlja epicentar svih dešavanja u Laganasu i na 5 minuta hoda do peščane plaže. Vilu okružuje predivan vrt sa bujnom mediteranskom vegetacijom. U ponudi imamo deset apartmana različite strukture. Trokrevetne i četvorokrevetne studije, četvorokrevetne i petokrevetne mezonete, kao i šestokrevetne i petokrevetne duplekse. Prostrani trokrevetni i četvorokrevetni studiji nalaze se u visokom prizemlju. Mezoneti se sastoje od dnevne sobe koja se nalazi na prvom spratu i spavaće sobe u potkrovlju, sobe su povezane spiralnim stepeništem i svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Šestokrevetni dupleksi nalaze se u visokom prizemlju, poseduju prostranu dnevnu sobu i dve spavaće sobe. Sve smeštajne jedinice poseduju kompletno opremljenu kuhinju, frižider, mini električni šporet, posuđe, terasu, TV aparat, Wi-Fi, TWC, i klima uređaj čije korišćenje se doplaćuje 6 eura po danu. Iza same vile nalazi se bazen čije korišćenje nije omogućeno.

Pogledajte cene, kontakte, uslove i program putovanja, kao i sve detalje oko aranžmana i boravka u vili ovde.

  

ApartHotel ALEX – se nalazi na 70 metara od plaže i 200 metara od centra Laganasa. U ponudi imamo dvokrevetne studije, trokrevetne studije u kojima je jedan manji francuski ležaj i jedan ležaj standardnih dimenzija, kao i četvorokrevetne studije u kojima je manji francuski ležaj i dva single ležaja. Svi studiji su opremljeni TV-om, TWC-om, kuhinjom (rešo, frižider,posuđe), sefom i klima uređajem čija se upotreba doplaćuje na licu mesta, terasom. U okviru aparthotela nalazi se bazen za odrasle i decu sa ležaljkama, igralište za decu, Wi Fi. Zamena posteljine se obavlja na pet dana.

Pogledajte cene, kontakte, uslove i program putovanja, kao i sve detalje oko aranžmana i boravka u vili ovde.

  

ApartHotel VILLAGE INN – se nalazi na  nekoliko minuta hoda od centra Laganasa. Ovo je savršen izbor  za sve one koji traže mirno mesto za opuštanje i uživanje u svom odmoru. U ponudi imamo dvokrevetne i trokrevetne studije, kao i četvorokrevetne mezonete i apartmane. Svi apartmani poseduju kompletno opremljenu kuhinju, frižider, terase, TV aparate, TWC, direktnu telefonsku liniju, klima uređaje koji se doplaćuju na licu mesta. Apart-hotel poseduje restoran i mogućnost doplate usluge ishrane. U ponudi je samoposluživanje, noćenje sa doručkom, polupansion ili all inclusive. Objekat sadrži bazen za odrasle i decu sa besplatnim korišćenjem ležaljki, sneck bar, bar pored bazena, internet kafe, igralište za decu, perionicu veša, mini market, suvenirnicu, parking za automobile.

Pogledajte cene, kontakte, uslove i program putovanja, kao i sve detalje oko aranžmana i boravka u vili ovde.

  

Tekst: Dragan Gulić, Photo: Columbo Archive, Barcino Tours.

NAPOMENA: Tekst je autorsko delo redakcije magazina i ZABRANJENO JE REPRODUKOVANJE čitavog teksta ili integralnih celina bez pisane saglasnosti urednika magazina. Posebno naglašavamo zabranu preuzimanja teksta od strane komercijalnih web portala čija je delatnost u oblasti turizma, a bez pisane saglasnosti urednika magazin Dobro jutro COLUMBO. Za eventualnu saradnju obratite se redakciji na kontakt stranici.

Copyright ©2014. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

 
>