TIRKIZNA OBALA – Turska

Ljubitelji nekonvencionalnih i uzbudljivih putovanja oličenih u idiličnim krstarenjima, mogu se upustiti u jedinstvenu pustolovinu – plovidbom turskim Sredozemljem luksuznom gület jahtom predvođeni ličnim skiperom (kapetanom) – dobrim poznavaocem istorije i prirodnih lepota ovog dela turske obale. COLUMBO vam predstavlja zašto je ovakvo krstarenje tek delić čari plovidbe obalom koju nazivaju Tirkiznom.

Svedoci uživanja o kojem pišemo navode da je turskom obalom je najbolje jedriti u kasno proleće i ranu jesen, i to upravo pre i posle vrelog letnjeg perioda karakterističnog za ovaj mediteranski pojas. Iako je već širom sveta poznato da je odmor na obali Turske plovidbom u malim jedrenjacima jedno od ultimativnih načina letovanja.

   

Suština je da gület jedrenjak svoju plovidbu obično započinje iz luke nekog od velikih turističkih centara, a zaustavlja se u blizini skrivenih morskih uvala i pećina do čijih se veličanstvenih odaja može doći čamcem ili kajakom.

Ukoliko se putovanje započne iz užurbanog i slikovitog Marmarisa, grada koji se nalazi na samom početku Tirkizne obale, jedrilica vas vodi do prvog sidrišta- sela Ekinčik, koje pripada istoimenom nacionalnom parku. Zlatni pesak koji prekriva plaže ovog ribarskog sela je pravi raj za morske bukvan kornjače i njihova gnezda. U neposrednoj blizini nacionalnog parka nalazi se Fosforna pećina– čudesno delo prirode, koja je ime dobila po fluoroscentnoj (fosforoscentnoj) svetlosti unutar svog atrijuma. Poseban doživljaj predstavlja plivanje i ronjenje u tirkiznoj vodi pećine, koja je još poznata i pod imenom Plavo grotlo.

  

Ekinčik je mesto od koga se najlakše može doći do drevnog grada Kaunos, impresivnog hrama-grobnice likijskih kraljeva, koji se nalazi na zapadnoj obali reke Dalijan. Ova reka pruža mogućnost za uživanje u vodenim sportovima poput splavarenja, vožnje kajaka i skijanja na vodi.

Dalijan reka izvire iz Kojčegiz jezera i svoj tok završava ulivanjem u Sredozemno more, stvarajući  deltu koja predstavlja stanište retkih ptica i reptila. Na zapadu delte nalazi se zaliv Alagol sa brojnim termalnim izvorima. Nakon Dalijana, jedrilica svoju uzbudljivu plovidbu nastavlja ka Goček arhipelagu, delu Fetijskog zaliva. Čini ga dvanaest ostrva, a najpoznatija među njima su: Crveno ostrvo, Kleopatrina plaža, Bedri Rami Uvala i Jašikalar. Goček ostrva sa svojim lagunama i peskovitim plažama predstavljaju prava čuda prirode, a najbolji način da ih istražite je plovidba malim drvenim čamcima i kanuima.

Magična Kekova je još jedno mesto do kog će vas dovesti jedrilica. Ovo malo nenaseljeno ostrvo prepuno je svedočanstava prošlosti, a najimpresivniji istorijski spomenik je potopljeni likijski grad Simena, do kog možete zaroniti sa iskusnim vodičima.

  

Na ovakvim nesvakidašnjim turama, turisti imaju priliku da posete stara primorska mesta koja, uprkos razvoju modernog turizma, istrajavaju u očuvanju svoje tradicije i autentičnosti. Jedno od omiljenih pristaništa za jedrilice je Kalkan. Gradić uskih ulica ispunjenih zanatskim radnjama, gostionicama i starim kamenim kućama nalazi se podnožju masivnih Taurus planina. Sa svojim najvišim vrhom od 3756m, ovaj planinski masiv predstavlja izazov za sve ljubitelje planinarenja, ali i džip safarija- jedinstvenog adrenalinskog poduhvata za hrabre vozače.

Tirkizna obala je odredište za one koji od odmora žele nešto posebno i novo. Mnoštvo prilika za fantastičan odmor, rekreaciju, otkrivanje raskošne prirode i bogate istorije podneblja, glavni su razlozi zbog kojih se turisti iz celog sveta vraćaju ovoj turskoj regiji – a najveža čar obale je krstarenje gület jedrenjacima.

Tekst: obrada Columbo – WIND Comunication / Ana Končar / Kancelarija za kulturu i turizam Republike Turske u Beogradu

Photo: Columbo Archive, WIND Comunication / Kancelarija za kulturu i turizam Republike Turske u Beogradu, Mikel Bilbao, kenan Olgun, HB Yachting.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana