DŽINGKIS KAN KOMPLEKS – Tsonjin Boldog, Mongolija

Na mestu gde je po legendi Džingis Kan pronašao zlatni bič kojim je osvajao svet, podignut je 40 metara visok i 250 tona težak spomenik čuvenom osvajaču Mongola koji se smatra najvećom statuom konjanika na svetu, ali i zabavnom turističkom atrakcijom jer se posetioci mogu „popeti u glavu konja“.

  

Spomenik je deo velikog nacionalnog kompleksa posvećenog čuvenom vladaru Mongola i nalazi se nedaleko od obale reke Tul, 54 kilometara istočno od prestonice Ulanbatora. Statua simbolički prstom pokazuje ka istoku i rodnom mestu Džingis Kana. Postolje na kojem se uzdiže figzura konjanika visoko je 10 metara, obavijeno sa 36 stubova koji reprezentuju svih 36 Kanova, počev od prvog Džingisa pa do poslednjeg Ligdan Kana.

Kompleks je otvoren za posetioce 2008.godine, a projektovao ga je arhitekta D.Erdenbileg, dok je statueta delo skulptora Enkhjargala. Jedinstvenim građevinskim, ali i umetničkim rešenjem, posetiocima je omogućeno da se popnu do samog vrha prednjeg dela spomenika – tj. da se popnu  „na galvu metalng konja“ gde se nalazi velika panoramska terasa odakle se pruža fantastičan pogled na postojbinu Mongola. Ulaz do navedene terase vodi od prizemlja pa sve kroz dela gde se nalaze „grudi konja“ na statueti.

Nedaleko je i centar za posetioce sa muzejem gde su izložene stalne arheološke postavke u kojima je predstavljena istorija ovog naroda, od Bronzanog doba do danas. Najveći značaj dat je predmetima iz 13. i 14. veka, onda kada je vladao veliki Džingis Kan. Izgradnja kompleksa koštala je oko 4 miliona dolara. U prostoru postolja nalaze se prodavnice, bilijar sala, restoran gde se služe specijaliteti iz vremena ratnika, kao što je konjska pečena šnicla sa krompirom.

Džingis Kana istorija pamti kao nemilosrdnog i neustrašivog ratnika koji je pokorio „pola sveta“ (prostor na planeti koji je do tada u 13.veku bio poznat i otkriven). Ostao je upamćen po razarenjima i brutalnosti.

Columbo likes:

Džingis Kan je omiljena tema u popularnoj kulturi i zato i ne čudi da mu je u Mongoliji podignut „pop spomenik“ kako često opisuju i nazivaju ovaj moderni kompleks. O njemu je snimljeno čak 12 velikih filmova, a legendarnog vojskovođu glumio je i čuveni Džon Vejn, najpoznatiji po svojim ulogama kaubojaca. Holivud je i 1992.godine snimio film o njemu u kojem glumi i Čarlton Heston, dok je uloga Kana pripala našem glumcu Bekimu Fehmiu. Kinezi su snimili čak 3 serije o Džingis Kanu, dok je davne 1979.godine jedan nemački bend nastupio na takmičenju za pesmu Evrovizije pod imenom upravo Džingis Kana. U svim nastavcima moderne holivudske komedije Noć u muzeju, pojavljuje se i lik Džingis Kana.

A sada reality:

Nakon sloma komunizma u Mongoliju porasao je osećaj poštovanja istorije i tradicije pa je i ime Džingis Kana ponovo postalo popularno. Aerodrom u Ulanbatoru zove se Džingis Kan, kao i Univerzitet u glavnom gradu, ali i najsavremeniji prestonički hotel. Lice ratnika vidljivo je na flašama piva, keksu, pakovanjima grickalica, na špilovima karata, novčanicama… U izgradnju figure ratnika i konja utrošeno je neverovatnih 250 tona čelika.

Najveća tema za zabavu svih turista jeste činjenica o položaju na kojima se nalazi „izlaz iz konja i stepenište koje vode na panoramsku terasu“. Naime, brojni turisti su oduševljeni lucidnom i na tren vulgarnom činjenicom da se vrata nalaze na delu koje je „mežunožje Džingis Kana, što im daje mnogo povoda za šale ili makar zabavne selfie fotografije.

  

  

Tekst: Columbo, Photo: Foe Toe, Chris Hoyle,Enkhbold G, Johnatan E.Shaw, John Oates, Dave Baukill.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>