BAD GASTEIN – Austrija

U središtu austrijskog Hohe Tauern nacionalnog parka i u srcu provincije Salcburg, nalazi se jedno od najlepših mesta i banjskih centara na Alpima – gradić Bad Gastein, poznat po svojim „belle epoque“ prizorima koji su mu darivali nadimak Monte karlo na Alpima.

U Bad Gasteinu danas živi oko 6000 stanovnika, a sam izraz bad u njegovom nazivu, koji je oznaka za banju, svedoči o dugoj banjskoj i lečilišnoj tradiciji ovog romantičnog gradića. Prelepi prizori i duga istorij,a Bad Gastein su doveli do vrha liste najromantičnijih evropskih kutaka. Jedna od najvećih atrakcija grada jeste i jedinstven Gastein vodopad, koji se pruža čak 341 metar, koji je vremenom postao i simbol ovog dela Austrije.

   

Bad Gastein se nalazi na tačno 1000 metara iznad nivoa mora, u srcu slikovite Gastein doline, a karakterišu ga pogledi na tipičnu arhitekturu koja odiše nekim davnašnjim glamurom, a zbog kaskadnog prostiranja naselja na padinama Bad Gastein je upoređivan sa mnogo slavnijim Monte Karlom na Azurnoj obali.

Gradić se prvi put u istoriji pominje 963. godine kada je bio deo Bavarskog vojvodstva. Nekada je bio i centar potrage za zlatom u okolnim rudnicima, iako će čitav kraj kasnije postati poznat ipak po rudnicima soli. Tražeći zlato, rudari su pronašli izvore termalne vode koje su potom posećivali brojni feudalci, vlastela pa čak i krunske glave.

Najveću slavu banji i spa centru Bad Gastein tokom 19. veka donose omiljena austrougarska kraljica Sisi, ali i nemački car Vilhelm I, kancelar Bizmark, kao i kraljevi Bugarske, Iraka, Saudijske Arabije, a ponajviše polednji monarh Irana Muhamed Reza Pahlavi. Bad Gastein postaje mesto okupljanja slavnih i najbogatijih, a između ostalih ovde su redovni gosti bili osnivač automobilske industrije Opel, industrijalci Krupp, Bosch, kao i Baron Rotšild. Prisustvo filmskih zvezda, poput Daglasa Ferbanksa, ali i umetnika poput slikara Gustava Klimta i pisca Tomasa Mana, proslavilo je ime banje kao centra vrhunske zabave i spa uživanja. Ovde se lečila majka i supruga Mocarta, Čerčilova žena, majka američkog predsednika Ruzvelta, ali i sam čuveni „otac nacističke propagande“ Gebels.

   

Veruje se da je, opčinjen lepotom krajolika, čuveni kompozitor Franc Šubert upravo ovde započeo nacrt svoje poznate kompozicije Gastein simfonije, poznate po tome što je zauvek izgubljena, ali je svojevremeno bila jedna od njegovih najomiljenijih dela.

Legende, duga istorija, slavni i bogati – sve to bilo je mamac za nastajanje masovnog turizma koji je počeo da se razvija u ovom kraju od 1905.godine završetkom Tauern železničke stanice. Danas je Bad Gastein svedok istorije i nije među top spa destinacijama u Evropi, ali je i dalje jedno od najromantičnijih mesta na Alpima sa brojnim različitim modernim načinima za zabavu i uživanje.

Od svih termalnih izvora najvažniji je Heilstollen, u prevodu „tunel izlečenja“ kog je proučavao čak renesansni fizičar Parcelus još početkom 16.veka, a u kojem je Marija Kiri ustanovila prisustvo radona, što je Bad Gastein učinilo i tzv. nuklearnom banjom.

Tokom zimskih meseci ovo je vrlo posečeno turističko mesto, a sredinom prošlog veka u Bad Gasteinu održano je Svetsko smučarsko prvenstvo. Od zimskih sportova danas je ovde najpopularniji snoubording, a skijaši najviše vole veliki broj kafića, žičara i idiličnih alpskih ambijenata.

  

Ovo je carstvo uživanja na Alpima – 17 termalnih izvora, neverovatno slikoviti kerajolik, brojne staze, različiti i svima dostupni sportovi, fascinantno čist planinski vazduh, čarobna arhitektura, čuveni kazino… Bad gastein je svakako Monte Karlo Alpa.

   

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Gasteinertal Tourismus GmbH.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana