GILI LANKANFUSHI – Maldivi

TripAdvisor, najcenjeniji svetski web sajt za ocenjivanje, kritike i opise turističkih destinacija i svih aspekata travel industrije, a naročito hotela, proglasio je ovogodišnje dobitnike nagrade Travelers Choice Awards, gde je po ocenama putnika, turista i ljubitelja putovanja nagradu za najbolji hotel 2015. dobio čudesni Gili Lankanfushi rizort na Maldivima.

Rizort, koji već sada nosi epitet „Hotel br.1 na svetu“, nalazi se na malom privatnom ostrvu u arhipelagu koji je nedaleko udaljen od Malea, glavnog grada Maldiva. Hotelski kompleks obuhvata 45 egzotičnih vila smeštenih iznad površine mora, u kojima svako od gostiju uživa u „svom parčetu raja“

Vrlo je moguće da ste do sada već nekom prilikom videli fotografije Gili Lankanfushi rizorta, jer se neretko ovim prizorima predstavljaju egzotične destinacije i sam vrh lukuza hotelijerstva i travel hedonizma. Hotel je podignut na malenomkoralnom ostrvu koje je od glavnog grada Malea udaljeno oko 20 minuta vožnje brodom.

Ostvro sa rizortom izgleda kao „svetlucavi biser“ Maldiva, kako ga meštani inače nazivaju, iako je gotovo identično ostalim ostrvima arhipelaga. Ovo je raj za ljubitelje ronjenja, snorkinga i romantičnih zalazaka sunca.

Osim spomenutih vila, postoji i sedam „Rezidencija Robinsona Krusoa“– raskošnih apartmana, smeštenih dalje od ostalih vila, bez ikakve kopnene veze s ostrvom. Na velikom prostoru smešten je luksuz koji je postao sinonim uživanja gostiju rizorta, a jedan od najčuvenijih motiva je i legendarna „ležaljka iznad mora“. Do ovih rezidencija moguće je doći isključivo čamcem, a sa oko 1400m2 ovo su najveće na svetu „vile iznad vode“.

Ugled hotela doneli su brojni gosti, ali i travel agenti koji su svojim glasanjem i doprineli da ga od nedavno, a zahvaljujući TripAdvisor-u, nazivaju i dobitnikom World’s Best Hotel Awards 2015. Slogan hotela je „sanjariti o Maldivima“.

Filozofija hotela je „No News, No Shoes“ (Bez vesti, bez obuće). U restoranima se služe specijaliteti isključivo napravljeni od organske hrane. U Robinzon vilama na usluzi vam je par batlera – Mr. i Mrs. Friday (prim.a. Gospođa i gospodin Petko), ime dobili po karakteru koji je najveći i jedini prijatelj usamljenom Roninzon Krusou u čuvenom književnom delu.

Spa centar rizorta takođe je smešten iznad vode, a gostima su na raspolaganju i sesije joge, tai-či vežbanja, meditacije, pa sve do laganog jedrenja po širokim prostranstvima u okolini ostrva.

U večernjim časovima najlepši užitak pruža mali bioskop skriven u minijaturnoj džungli na ostrvu. Veliko bioskopsko platno pod otvorenim nebom deo je čuvene romantike Gili Lankanfushi rizorta, a jedna od usluga koja je uključena u cenu jeste i „šampanjac negde na sred okeana“.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana