PRAŠKI ORLOJ – Prag, Češka

Ljubitelji turističkih atrakcija, koje su ujedno i simboli vremena, kao najlepši časovnik na svetu ističu čuveni astrološki sat u Pragu. Češka prestonica svakodnevno ugosti po nekoliko hiljada turista čiji je ritual, između ostalog, i strpljivo isčekivanje punog sata na Staromesnom trgu na kojem se uzdiže sat Orloj.

Sat potiče iz srednjeg veka, a na ovom mestu stoji još od 1410. godine. Ovo je treći najstariji astrološki sat na svetu, ali je najstariji koji je još uvek u besprekornoj funkciji. Sat su postavili poznati matematičari Mikulaš i Šindel, naučnici koji će potom postati profesori matematike i astronomije na legendarnom Karlovom univerzitetu. Pre nekoliko godina Prag je proslavio 600 godina od postavljanja njihovog simbola vremena. Svakog punog sata u toku dana brojni turisti svojim kamerama svedoče zabavnoj igri figura i čudesnog mehanizma, a neretko prisustvuju i brojnim svadbenim svečanostima ispred Orloja. Običaj je da mlade bacaju bidermajer upravo ispred ovog sata.

Časovnik se sastoji iz tri glavna dela. Astrološki sat pokazuje položaj sunca i meseca na nebu, kao i razne astronomske detalje i pojave. Drugi deo časovnika čini kalendar koji označava godinu i mesece, dok je najzabavniji deo sata onaj koji pokazuje vreme. Naime, svakog punog sata dešava se svojevrsna “šetnja apostola”, to jest kretanje i pomeranje brojnih malih figura. Najzabavnija je simbolika ovih malih statueta gde je, recimo, taština prikazana figurom čoveka koji se ogleda u ogledalu, pohlepa je prikazana figurom osobe koja drži vreću zlata, dok je smrt predstavljena skeletom koji jedini zaista otkucava vreme.

   

Columbo likes:

Sat Orloj se nekoliko puta dorađivao, a mnogo puta je i stao. Deca obožavaju sat zbog njegovih boja, a lokalna legenda kaže da “ako sat stane, staće i prosperitet velikog Praga”. I zato – praški Orloj i dalje kuca.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Prague Tourist Office.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana