OASIS RESTORAN – Jezero Travis, Austin, Teksas, SAD

Na padini iznad teksaškog jezera Travis, nalazi se restoran sa preko 2500 mesta sa čijih terasa se pruža možda najspektakularniji pogled na zalazak sunca iznad horizonta nekadašnje postojbine Komančo Indijanaca. Spoj neverovatnih osećanja nastalih zahvaljujući panoramama, mirisima i ukusima gastronomije Teksasa, darivali su ovom restoranu ime Oaza, ali i epitet jednog od najomiljenijih restorana sveta.

Često se među opisima ovog restorana mogu čuti i rečenice kao što je „prestonica zalaska sunca“, a zabavno zvuči da je zahvaljujući njemu sličan, ali mnogo manji restoran, podignut i na ostrvu Krf, iznad Logas plaže nedaleko od mesta Sidari. Ova grčka replika nosi isti naziv, logo, stil uređenja, ali pogled na zalazak sunca je takođe veličanstven.

Oasis restoran nalazi se oko 200 metara iznad površine jezera Travis i najveći je restoran najveće države u SAD. Prostire se na površini od dva hektara, na zemlji koja je nekada davno bila obod ranča čiji je vlasnik nekadašnji zabavljač Beau Theriot. Odustajanje od šou biznisa i usmeravanje ka ugostiteljstvu, donelo je Beau slavu o kojoj je dugo maštao. Oasis restoran zaista mnogi smatraju „slavnom ličnošću Teksasa“ jer je restoran sa karakterom.

Otvoren je davne 1982.godine, prostire se na terasama na nekoliko spratova, i može da ugosti preko 2500 posetioca u isto vreme. Jedna od osobenosti eksterijera restorana postali su šareni suncobrani koji se nalaze iznad skoro svakog stola, ali i pogledi usmereni na jezero i na ostrva koja nose bajkovito ime „Somethimes“ (Nekada).

Ovo je prvi restoran na svetu kojem neka velika svetska kompanija, a u pitanju je proizvođač pića Bacardi, plaća „marketinšku obavezu“ da na svojim terasama koristi suncobrane sa njihovim logo-om i simbolima Bacardi proizvoda. Fotografije terasa i ovih suncobrana smatraju se isplativim reklamnim potezom.

Restoran je vrlo poznat po fantastičnim prizorima zalaska sunca iznad jezera Travis, a velika pomoć svim gostima je i redovno svakodnevno objavljivanje u tačno kiliko sati se dešava zalazak, što pomaže gostima da na vreme isplaniraju svoj boravak na terasama Oasis-a. Na web-sajtu restorana moguće je videti kada je tog dana  zalazak sunca, a svi koji su bili svedoci čarobnih trenutaka svoje fotografije mogu uključiti u foto-konkurs za najlepše fotke zalaska usnimljene iz restorana Oasis.

Na meniju restorana pretežno se nalaze specijaliteti od mesa poznati u državi Teksas, među kojima prednjači bogat roštilj začinjen sosevima. Goste takođe opčinjavaju i brojne minijaturne skulpture, koje se nalaze svuda oko ranča na kojem se uzdiže Oasis, od kojih je najpoznatija figura „skakača u vodu“, okačena na simsu jedne od restoranskih terasa.

Čudno zvuči, ali iako je sva čar ovog restorana u lokaciji i panorami, ovo gastronosmko carstvo poznato je i kao idealni centar za uslugu keteringa. U foajeu restorana nalazi se i prodavnica suvenira koja uglavnom prodaje vina, ali i čuvene majice sa smešnim natpisima na temu države Teksas i samih Teksašana.

Restoran je 2005. godine iznenada udarila munja koja je izazvala požar, uništivši veliki deo terasa, ali je mesto ubrzo potpuno renovirano i zaštićeno od svih budućih nepogoda. Do tada je moglo da ugosti do neverovatnih 2800 gostiju. Poznato po koktelima, ovo gastronomsko mesto od tada je uvelo i svoj originalni koktel Munja oaze Teksasa.

Veliki broj mesta i fantastična lokacija, restoranu su doneli epitet i omiljenog mesta za venčanja i svadbene bankete. Budućim mladencima uvek je na raspolaganju ekipa čiji je posao isključivo organizacija venčanja. A po kritikama „upravo venčanih“ i mi možemo da zaključimo da je Oasis vredan hvale i kao mesto za „najlepši dan“. Osim veličanstvene Starlight terase, koja je jednim delom i pokrivena, svatovima se na raspolaganju stavljaju i najlepše pozicije, kao i čuvena sunset vila, na kojoj nastaju čarobne fotke sa venčanja.

Priča o Oasis restoranu počela je kao jednostavna želja da se podigne na ivici litice sa lepim pogledom, a danas je Oasis priča o najlepšem pogledu na ivici prave teksaške oaze.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Oasis Restaurant Austin Tx, Andrea Jones,  Sarah Kerver, Jared Tennant.

Copyright ©2014. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>