ODEON TOWER – Monte Karlo, Monako

Svi prizori na kneževinu Monako odavno su mamac turistima, ali od nedavno jednu od najvećih pažnja izaziva pogled na najskuplji penthouse na svetu koji je podignut upravo u Monte Karlu. Ovog proleća najzad će btiti završen i za stanovanje „otvoren“ dupli Odeon toranj, oblakoder na čijem se vrhu nalazi skriveni apartman za kog već sada znamo da postaje novi landmark prestonice minijaturne države Monako.

Procenjeno je da je vrednost apartmana na vrhu Odeon tornja 240 miliona funti, što ga čini definitivno najskupljim na svetu.

Oden toranj je prvi oblakoder koji se završava u Monte Karlu nakon 1980.godine, kada je kneževina zabranila podizanje visokih građevina, a sa svojih 170 metara visine ovo će biti drugi po visini neboder na obali Mediterana (titulu najviše nosi Gran hotel Bali u španskom letovalištu benidormu sa svojih 186 metara visine).

 

Zanimljivo zvuči da je lično princ Albert II odobrio rad na ovom projektu, i to 28 godina nakon što je njegov otac princ Renije III zabranio podizanje oblakodera. Odeon toranj je postao stvarnost Monaka tek kada je Nacionalna skupština verifikovala da svojim izgledom neće narušiti tradicionalnu lepotu Monte Karla. Toranj ima 50 spratova i 259 stanova od kojih je apartman na vrhu onaj kog čitav svet prepoznaje kao – najskuplji penthouse na svetu.

Najveći, i kako je po projektu nazvan „nebeski apartman“ zauzima čak 5 spratova i prostor od 3.300m2. Glavna osobenost apartmana postao je infinity bazen koji je i razlog zašto su lokalne turističke agencije u okviru svojih razgledanja obale helikopterom uvrstile i let iznad Odeon torja. Sam stan ima pogled na sve strane sveta, ali i veličanstvenu panoramu na Mediteran. Apartamn se nalazi na vrhovima obe kule koje čine Odeon toranj i jedini je stan koji se nalazi na obe kule. Inače, ispod njega postoje još dva luksuzna, ali duplex apartmana od 1200m2, čija se grandioznost ipak ne može uporediti sa samim vrhom Odeon tornja. U okviru oblakodera postoji i spa i velnes centar, kao i concierge služba koja je 24h na raspolaganju svim, a naročito onim najbogatijim stanarima.

 

 

 

Tekst: Columbo, Photo: Tour Odeon Groupe Marzocco.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>