Chegdu, Sichuan – Kina

Čuvena kineska oblast Sichuan, poznata po zdravim i ponekad vrlo ljutim gastronomskim specijalitetima, postala je lokacija i trenutno najveće zgrade na svetu. Veliki broj Kineza s radošću od nedavno, osim ka Pekingu, hrli i ka mestu Chengdu u oblasti Sichuan gde je otvorena najveća zgrada na svetu u kojoj se uzdiže New Century Global centar.

Ova veličanstvena i kolosalna građevuina postala je meta turista jer sadrži hotele, poslovne prostore, velelepni rizort sa plažomi, verovali ili ne, „veštačko Sunce“.

Svima koji kolosalne mere mogu da razumeju tek kada se uporede sa postojećim poznatim građevinama, dodatno opisujemo da je ovaj objekat veličine, recimo, 20 opera u Sidneju ili 3 zgrade američkog Pentagona. Centar obuhvata čak 1,7 miliona kvadratnih metara i simbolično, kao što to govori i njegov naziv, postao je motiv „novog veka“.

Kolosalna staklena građevina visoka je 18 sprtaova, dugačka je 500 metara, široka 400, avisoka 100 metara i sadrži čeličnu superstrukturu sa „talasastom površinom krova“. Ispod centra je i metro stanica.

Centar je svečano otvoren prvog dana jula 2013. godine a sve posetioce oduševio je fascinatni 65 metara visoki lobi koji je tom prilikom okupio oko 10.000 ljudi. Najveće oduševljenje turista ali i brojnih najmlađih posetioca donosi Paradise Island Oceanic park sa svojom 400 metara dugačkom peščanom plažom. Verovali ili ne, ali plaža gleda u najveći na svetu LED ekran (u zatvorenom prostoru) na kojom se prikazuje pučina i horizont. Najzabavnije zvuči podatak da se na ekranu, a u okviru „realnog vremena“ prikazuje i izlazak ili zalazak sunca. Noću prostor bazena može postati  koncertna bina.

Centar za novi vek, kako bi se naziv ovog zdanja mogao prevesti, sadrži i najveći šoping centar u Kinikoji krije i 14 Imax bioskopa. Ljubitelji sporta mogu da uživaju u stazi za brzo klizanje olimpijskih dimenzija, dok je hedonistima namenjen boravak u jednom od dva hotela sa 5 zvezdica. Centralni toranj sadrži poslovni prostor veličine 720.000 m2.

Columbo likes:

Iznenađujuće zvuči podatak da se u okviru ove modern strukture nalazi i sedište lokalnog Univerziteta, turistima namenjena replika mediteranskog sela, kao i ogromni gusarski brod.


A sada reality:

Naglašavamo da se ovaj centar opisuje najvećim na svetu na osnovu površine podova, dok se recimo na osnovu zapremine najvećim smatra fabrika Boeing u Everett-u u američkoj državi Washington, dok je na osnovu korisne površine po kojoj se može kretati definitivno najveća zgrada na svetu čuvena holandska Berza cveća u Aalsmeer-u.

COLUMBO vam predstavlja promotivni video na kojem se možete iznenaditi velelepnošću ove najveće zgrade na svetu.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive

>