Skidome Denmark – Randers, Danska

U obliku šestokrake snežne pahulje, sa modernim futurističkim izgledom, grandiozna „kupola“ koja će se uzdizati „iznad“ danskog mesta Randers postaće definitivno najveće i najzabavnije veštačko skijalište na svetu. Na svoja tri centralna poteza, buduće skijalište pod nazivom Skidome Denmark, posedovaće 6 unutrašnjih i dve spoljašne staze za skijanje, sve ukupne dužine oko 3 kilometra.

Ova „kupola“ biće podignuta na obodu grada, odmah iznad reke, dok će njen centralni deo biti međusobno povezan sa sve tri glavne lučne građevine. Već sada dizajn danskih arhitekata izaziva ogromno interesovanje javnosti, a naročito ljubitelja skijanja i turista zbog kojih predviđaju da će Randers postati nova turistička atrakcija Danske.

Za razliku od postojećih veštačkih skijališta koja su smeštena unutar građevina, Skidome Denmark će posedovati transparentu perforiranu fasadu, čime će skijašima biti omogućeno da najprirodnije uživaju u pogledu na krajolik tokom svojih sportskih zabava. Otvori u fasadama biće u obliku pahulja, a i inače čitavu građevinu zbog svog izgleda i namene već sada nazivaju „najvećom pahuljom na svetu“. Sva tri glavna luka posedovaće najsavremenije ski liftove, dok će se na centralnom delu nalaziti moderni liftovi koji će skijaše prevoziti sa jednog na drugi nivo kupole.

Na samom vrhu kupole nalaziće se „landskape park“, a u okviru čitavog centra biće podignuti savremeni hotel, restorani, prodavnice, centri zabave, ali i sportski ambijenti namenjeni ljubiteljima skejtborda i BMX ludih vožnji.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Cebra Architects.

>