ABRAJ KUDAI – Meka, Saudijska Arabija

Saudijska Arabija spremna je da se u njoj podigne najveći hotel na svetu – Abraj Kudai biće hotelski kolos tek 2 kilometra udaljen od čuvenog središta hodočasnika u Meki, koji će od 2017. godine poneti epitet najvećeg.

Sa brojem od 10.000 soba Abraj Kudai postaće širom sveta poznat i kao mesto susreta brojnih hodočasnika muslimanske vere koji posećuju Meku. Godišnje ovo svetilište i grad poseti oko 2 miliona vernika čiji je cilj hadžiluk, a hotel Abraj Kudai sigurno će biti jedno od mesta za odmor i molitve.

   

Izgradnja hotela koštaće neverovatnih 3,5 bilona dolara, a svečano će biti otvoren 2017.godine. Na prostoru od oko 1.4 miliona kvadratnih metara, naći će se šoping mol, konferencijski centar, oko 70 restorana, 4 heliodroma, pijaca, autobuska stanica, ali i brojne odaje namenjene molitvi. Građevinu će krasiti čak 12 tornjeva koji hotelu daju izgled drevne pustinjske tvrđave.

U 10 tornjeva biće smeštajni hotelski kapaciteti od 4 zvezdice, dok će dva tornja biti primer luksuza od 5 zvezdica. Inače, trenutno najveći hotel na svetu po broju soba nalazi se u Las Vegasu.

   

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana