RESTORAN AT.MOSPHERE – Burj Khalifa, Dubai, UAE

 

Najviši restoran na svetu je At.mosphere i nalazi se na 122. spratu 828 metara visokog tornja Burj Khalifa u Dubaiju. Na površini od preko 1000 m² prostire se elegantni ambijent u kojem se služe najlepši specijailteti svetske gastronomije u stilu koji odiše posebnom atmosferom. Ovo je i razlog zbog kojeg restoran nosi naziv At.mosphera, ali njegovo najveće bogatstvo jeste pogled i panorama na Dubai.

   

Ovaj restoran se nalazi 92 metra više od drugoplasiranog restorana na svetu koji se nalazi na CN tornju u kanadskom gradu Torontu. Restoran može da primi oko 220 gostiju u ambijentu smeštenom na dva sprata, ali poseduje i gala prostor kao i privatne odaje za večeru, pa čak i ambijente gde gosti večeraju tik uz prostor na kojem kuvari pripremaju specijalitete.

Columbo likes:

Pogled iz restorana At.mosphere je veličanstven i upravo ovde nastaju trenutno najatraktivnije fotografije Dubaija. Najveću zabavu gostima restorana vrlo često priređuju piloti privatnih džet aviona koji neretko prolete pored vrha Burj Khalife darujući svima zabavu bez premca.

A sada reality:

Ukoliko gostima pogled ne izazove vrtoglavicu, omogućeno im je da skoknu dva sprata iznad do velike panoramske terase gde će im ulaz naplatiti 27 dolara. Rezervacija mesta u restoranu naplaćuje se 177 dolara, dok, recimo, popodnevni čaj u restoranu košta – pazite sada, tačno 100 dolara. Verovali ili ne, od dana kada je otvoren, restoran At.mosphere je konstantno popunjen rezervacijama.

  

Toranj Burj Khalifa je sa svojih 829,84 metara u vreme pisanja ovog teksta najviša građevina na svetu. Nalazi se u najlepšem delu Dubaija i dominantna je građevina i ponos Ujedinjenih Arapskih Emirata. Oblakoder je otvoren pre nekoliko godina, a restoran At.msophere godinu dana nakon otvaranja. Ovaj oblakoder je vlasnik brojnih rekorda, između ostalih – u njemu je najbrži lift na svetu, najviša antena, najveći broj spratova, najviši vatromet tokom proslave Nove godine, najviši klub i, naravno, najviši restoran na svetu. Burj Khalifa je odigrao i svoju „filmsku ulogu” u poslednjem nastavku filma Mission Impossible kada je u njemu svoje vratolomije izvodio glumac Tom Kruz.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Arhive, At.mosphere Dubai.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana