GARMIŠ-PARTENKIRHEN – Nemačka

Čuven po idiličnoj lepoti svoje okoline i po legendarnoj skakonici, gradić Garmiš-Partenkirhen postao je i omiljena destinacija ljubitelja slikovitih ambijenata, a zbog velikog broja oslikanih tipično bavarskih alpskih kuća ovo mesto nazivaju i naslikanim gradom.

Većini ljubitelja putovanja Garmiš-Partenkirhen poznat je upravo po svom dugom i specifičnom imenu koje se, složićete se, jako teško izgovara, pa ponekad i pamti. Ipak, najveću slavu donele su mu zimske rdosti, a pre svih zimski sportovi. Svake godine ovde se održava jedno od 4 čuvenih takmičenja okupljenih pod nazivom „Turnir 4 skakonice“, kada se prvog dana svake nove godine ovde održavaju velilčanstveni ski skokovi. Pažnja svih ljubitelja skokova, ali i turista, tada je usmerena ka skakaonici, ali ono što sve opčinjava jeste lepota samog gradića koja je jedinstvena.

Garmiš-Partenkirhen više od svih drugih bavarskih mestašca poseduje prelepo dekorisane i oslikane tradicionalne kuće. Upravo one jesu razlog obožavanja ovog mesta, a od nedavno se uža gradska zona naziva i istorijskim centrom Garmiš-Partenkirhena kojim dominiraju sada već mnoge čuvene oslikane kuće. Među njima su brojni tradicionalni restorani, kao što je Fraundorfer, kojeg je scenom starinskog seoskog venčanja oslikao fresko-umetnik Heinrickh Bickel, a turisti vole i Wenderfels muzej, kao i brojne druge prelepe građevine u ulici Ludwigstrasse. Prošetati se ovom ulicom jeste ultimativni doživljaj boemske atmosfere predivne nemačke pokrajine Bavarske.

Prve oslikane fasade sa raskošnim freskama slikane su već sredinom 19.veka, a na njima su najčešće predstavljeni tradicionalni motivi iz svakodnevnog života Bavaraca – ali najviše religijski motivi ali i motivi veselja, lova, rada, radosti i veličanja plavo-bele bavarske zastave.

Garmiš-Partenkirhen je jedno od najjužnijih nemačkih mesta, i nalazi se odmah pored granice sa Austrijom. Administrativni je centar regije Oberbayern, a odmah iznad gradića uzdiže se najviši vrh nemačke planina Zugspitze visoka 2961 metar. Gradić od davnina čine njegovo zapadno (Garmisch) i istočno naselje (Partenkirchen), koja su oduvek bila razdvojena, i u mnogo čemu različita. Poreklo grada potiče iz doba Starih Rimljana koji su na ovom mestu podigli put koji je od Venecije vodio do Augsburga. Upravo se ostaci ovog rimskog puta pružaju ispod glavne ulice Ludwigstrasse.

   

Zanimljivo zvuči, ali prvi Nemci koji su masovno želeli da naseljavaju tada novi kontinent Anmeriku, bili su uporavo oni koji su živeli u ovim krajevima. Inače, Garmiš i Partenkirhen su „nasilno“ ujedinjeni godinu dana pre Zimskih olimpijskih igara 1936.godine koje su ovde održane. Odluku o spajanju dva razdvojena naselja doneo je Adolf Hitler lično. Nakon burne istorije, ovaj gradić uživa ipak samo u slavi koju mu donosi lepota okoline i prirode, ali i njegovih starih čarobnih građevina, a pre svih – oslikane fasade i freske. Ovde su živeli neki od najboljih evropskih sportista, ali i Michael Ende, pisac omiljene knjige Priča bez kraja ( The Neverending Story).

Tekst: Columbo Photo: Columbo Archive, Markt Garmisch-Partenkirchen, Jaroslaw Suchozebrski, Yair Karelic, Sergey Said, Amadeus photography, Eric Segarra.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana