ONE WORLD OBSERVATORY – 1 World Trade Center, Njujork, SAD

Otvorena je nova vodeća turistička atrakcija – One World opservatorija, skup panoramskih spratova na najvišem oblakoderu Njujorka i cele zapadne hemisfere, koji će osim očaravajućih pogleda predstaviti i svojevrsni interaktivni zabavni park.

   

29.maja na 100, 101 i 102. spratu One svetskog trgovačkog centra otvorena je unapred dugo najavljivana opservatorija koja će posetiocima Velike jabuke predstaviti Njujork u do sada neviđenim panoramama.

Na mestu gde su se nekada nalazile kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, srušenog u terorističkom napadu 11.septebmbra 2001. godine, uzdiže se memorijalni kompleks, ali i 540 metara visoka građevina (visina sa antenom) novog Svetskog trgovinskog centra u kojoj su smešteni prostori odakle će turisti uživati u pogledu na Menhetn i okruženje Njujorka.

Ulaznice za samo otvaranje prodate su mmnogo meseci unapred, a i inače ulaznice za svakodnevne ture obilaska ovih spratova oblakodera takođe su prodate za duži vremenski period unapred. Cene ulaznica za decu je 26$, a za odrasle 32$. Mlađi od 5 godina imaju besplatan ulaz. Na 101.spratu nalaze se kafić i dva restorana. Opservatorija će raditi svakog dana od 9 časova pre podne pa sve do ponoći, a poseta ovim spratovima neće značiti samo uživanje u pogledima, već će biti svojevrsna šetnja kroz najmoderniji interaktivni tehnoški zabavni park.

Na samom ulazu posetioci pravo iz lifta dolaze do sale nazvane Glasovi, gde se emituju video zapisi svedočenja 48 radnika koji su radili na podizanju One svetskog trgovačkog centra. Na 100.spratu nalazi se „interaktivni concierge“ pod nazivom Puls grada, čija će uloga biti da turistima identifikuje poznate građevine Njujorka. Kod ulaza postoji i veliki ekran koji posetioce pozdravlja na 10 različitih jezika ali im interaktivno pokazuje i pravce zemalja odakle potiču, jer se očitavanjem podataka sa ulaznica ostvaruje ovaj iznenadni i veoma zabavni trivia efekat.

U okviru panoramskih iznenađenja turisti će uživati i u Nebeskom portalu – „terasi“ koja je „izbačena u odnosu na fasadu“ i ima stakleno providno dno, tako da će svako ko stane na nju imati osećaj lebdenja iznad Njujorka.

Do panoramskih spratova opservatorije vodi 5 liftova, čija vožnja do 102.sprata traje kraće od jedne minute. Ono što će svakog fascinirati jeste upravo vožnja liftom jer LED ekrani svuda po liftu emituju video „kako se Njujork gradiokroz vekove“, a sve prateći putovanje u visinu. Ovim je omogućen pregled 500 godina istorije u samo 47 sekundi.

   

   

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, One World Observatory, Council on Tall Buildings and Urban Habitat, EPA.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana