Porsche Museum Zuffenhausen – Štutgart, Nemačka

Prvi Porsche muzej otvoren je u nemačkom gradu Štutgartu davne 1976. godine, nedaleko od fabrike ovih čudesnih automobila. Novo moderno doba zahtevalo je savremeni koncept predstavljanja ovih omiljenih automobila svim ljubiteljima brze i lepe vožnje, ali i turistima željnim auto-moto atrakcija. Novi Porsche muzej otvoren je nedavno, nedaleko udaljen od starog i već je poneo epitet atraktivne nemačke destinacije.

Na preko 5600 m2 predstavljeno je oko 80 izložbenih postavki, a među njima i retko viđeni Porsche modeli, kao i legendarni oldtajmeri. Muzej je dizajnirao arhitekta Delugan Meissl, dok je sve izložbene sale osmislio, verovali ili ne, isti dizajner koji je projektovao susedni muzej konkurentskog brenda Mercedes-Benz. Istina je da je upravo otvaranje novog Mercedesovog muzeja 2006. godine, nateralo vlasnike Porsche-a da požure s podizanjem ove nove štutgartske lepotice. Ljubomora se još jednom dokazala kao moćna inspiracija.

Muzej organizuje i obilaske fabrike Porsche. Ipak, ova poseta dozvoljena je samo članovima Kluba, koji su to postali kupovinom Porsche-a, ili jednostavnim prijavljivanjem putem interneta. Tura po fabrici je besplatna, dok je ono što je mnogo interesantnije, ipak dosta skupo. U pitanju je tura po drumovima Nemačke na određenom Porsche modelu. U pratnji vodiča, eksperta za Porsche i turističke atrakcije, obilazi se unapred određena maršuta. U autu je obezbeđena sva medicinksa pomoć, ukoliko vam pripadne muka od tolike auto lepote.

 

Columbo likes

Deci je u muzeju omogućena zabavna igra. Dobiju test karton sa 10 pitanja na koja moraju tačno da odgovore. Sva pitanja povezana su sa izloženim modelima i vrlo je lako doći do odgovora. Nakon toga konkurišu za lepu nagradu. Ova zabava zove se Porsche Rally, dok deca inače imaju posebne vodiče koji im na najzabavniji način predstavljaju istoriju Porsche-a. Deci je obezbeđen čak i zabavan audio vodič, snimljena traka sa glasom Mikija Mausa koji, uz filmsku Disney muziku, na smešan način objašnjava istoriju ovog brenda. U prodavnici muzeja moguće je kupiti Porsche autić sa farovima načinjenim od brilijanta. Cena – sitnica, oko 40 eura.

 

Tekst: Columbo, Photo: Porsche A.G.

>