OLIMP  – Olimpijska regija, Grčka

COLUMBO vam, u saradnji sa turističkom agencijom Barcino Tours, otkriva priču Olimpu – mitskoj planini koja milenijumima opčinjava sve ljubitelje Grčke i njegonog antičkog doba. Stara grčka izreka kaže da „sve počinje i zavrašava se na Olimpu“. Dom bogova, turistički centar, velelpna planina kojoj se divimo gledajući njene vrhove sa plaža čuvenih letovališta.

Planina Olimp nalazi se u Olimpskoj regiji, oblasti u severnoj Grčkoj koja se prostire južno i odmah ispod Soluna, a na levoj obali Solunskog zaliva. Regija je ime je dobila po veličanstvenoj planini Olimp koja je simbol Stare ali i moderne Grčke.

 

Malo gde u svetu postoje regije koje imaju peščane plaže, plodna poljoprivredna polja i moćne i atraktivne planinske vrhove kao one veličanstvenog Olimpa.

Pravi naziv planine Olimp je Olympus i ona je najviša tačka Grčke. Posebnost Olimpa jeste to što je vrlo vidljiv sa obale i pučine Egejskog mora. Visok je 2917.metara i vekovima je prostorna granica izmežu iskonske Grčke i Grčke Makedonije. Olimp se nalazi oko 100 kilometara od Soluna, a svojom pojavom opčinjava možda zato i što ga krase ukupno 52 vrha. Najviši vrh Olimpa je Mitinas (2917 m) što u prevodu znači nos.

 

Danas se oo Olimpa prostire ogromni Nacionalni park koji je i poznata vazdušna banja. Ovo je jedno od florom najbogatijih područja u Grčkoj, ali uvek zaštitni znak Olimpa ostaće mitologija. Po mitskim pričama Stare Grčke na Olimpu je živelo 12 bogova, a među njima i onaj vrhovni – Zevs. Olimp je u svojim pričama proslavio legendarni slepi pesnik Homer, koji je napisao i da je Olimp nastao onda kada su bogovi pobedili Titane.

 

Danas je Olimp vrhunski prizor svim putnicima koji se iz pravca severa kreću ka prestonici Grčke. Turisti koji posećuju letovališta u podnožju Olimpa retko kada kreću put njegovog vrha, ali mu se neizostavno dive prilikom uživanja na peščanim plažama. Olimp je i centar alpinizma ali i planinarenja. Uživaoci ovih sportova posebno ističu veličanstvenost pogleda sa Olimpa na obalu Egeja. Godišnje put vrha Olimpa krene oko 10.000 planinara i alpinista.

   

COLUMBO preporučuje – LETUJTE U OLIMPSKOJ REGIJI sa Barcino Tours-om www.barcino.travel

Renomirana domaća travel agencija Barcino Tours izdvaja u ponudi letovanja na Olimpskoj regiji – smeštaj u prekrasnim vilama sa apartmanskim i studio smeštajem. Godine uspešnog poslovanja i na hiljade zadovoljnih turista i putnika preporučuju Paraliju, Leptokariju i Nei Pori.

Za sve fascinantne detalje letnjih aranžmana Barcino Tours-a na Olimpskoj rivijeri pogledajte ovde, ali pogledajte i fascinantne primere najpovoljnijeg hotelskog smeštaja ovde.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Barcino Torus.

NAPOMENA: Tekst je autorsko delo redakcije magazina i ZABRANJENO JE REPRODUKOVANJE čitavog teksta ili integralnih celina bez pisane saglasnosti urednika magazina. Posebno naglašavamo zabranu preuzimanja teksta od strane komercijalnih web portala čija je delatnost u oblasti turizma, a bez pisane saglasnosti urednika magazin Dobro jutro COLUMBO. Za eventualnu saradnju obratite se redakciji na kontakt stranici.

Copyright ©2014. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>