SHETLAND – Škotska, Velika Britanija

Turistička organizacija Škotske nastavila je promovisanje svojih glavnih maskota, para čuvenih Šetland poni konja – Vitamina i Fivle. Ovaj par ponića osvojio je svet u poslednjih godinu i po dana otkada su, u raskošnim kardigan džemperima, promovisani kao novi zaštitni znak škotskog turizma.

Krajem 2013.godine VisitScotland je organizovao foto-sešn sa pomenutim poni konjićima i tada su nastali foto i video zapisi koji, evo duže od godinu i po dana, oduševljavaju sve koji vole da maštaju o poseti Škotskoj. Zanimljivo zvuči, ali oni su postali „ozbiljna pretnja“ da legendarnom čudovištu iz Loh Nesa, preotmu titulu najpoznatije maskote severa Velike Britanije.

  

Marketinški stručnjaci ocenili su kampanju „Godina prirodne Škotske, čija su zaštitna lica Vitamin i Fivla, najvišim ocenama i saglasni su da se ovo može smatrati marketinškim potezom decenije. Obučeni u tipične kardigan“ džempere, ispletene od Šetland vune, koja potiče od lokalnih Šetland ovaca, ovi poni lepotani su izazvali senzaciju u advertajzing krugovima. Zabavno zvuči, ali od kako su oni zaštitna lica turizma Škotske, ova zemlja postala je još draža porodična i dečija destinacija.

Svi se mogu bezuslovno složiti da su Vitamin i Fivla, ma kako se smešno zvali, zaista i simboli prirodne lepote i čarobnih krajolika Škotske. Škotski turizam godišnje prihoduje oko 11 biliona funti i zapošljava 10% od ukupnog broja zaposlenih u Škotskoj. Džemperi na poni konjićima ručni su rad najpoznatije domaće dizajnerke Doreen Brown. Fotografije ovih konjića postale su najčešće „twitovane škotske fotke“ poslednjih godinu dana. Akteri ove priče bile su i zvezde TV emisija CNN-a, Nickelodeon kanala, BBC-a i drugih, dok su se najgledaniji američki TV show programi utrkivali u pričama o najomiljenijem škotskom dvojcu.

Vitamin i Fivla žive na Thordale farmi u Shetland kraju, a njihovi vlasnici su ponosni jer su postali svojevrsni ambasadori Škotske.

Tekst: Columbo, Photo: Rob McDougall.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>