ALLIANZ ARENA – Minhen, Nemačka

Nemački književnik Tomas Man je svojevremeno Minhen opisao kao „grad što sija“, a sve to danas vrlo logično zvuči ljubiteljima najsjajnijeg fudbalskog stadiona na svetu – minhenske Allianz arene. Dom fudbalskih klubova Bayern i TSV 1860 Munchen, mesto koje je proslavilo Svetsko fudbalsko prvenstvo 2006, Allianz arena je čudesna destinacija za sve ljubitelje fudbala, sporta i uživanja u čudesnom.Čuvene švajcarske arhitekte Herzog i Meuron, projektovali su “obalk koji se spustio s neba” kako nazivaju minhenski stadion. Ljubiteljima fudbala koji se zateknu ovde više nije ni važno koji se timovi nadigravaju na travnatom terenu, koliko im je bitan taj neverovatan osećaj biti na tako predivnom stadionu. Arena je osvetljena sa 1,47 megavata svetlosnih snopova, a po potrebi njena osvetljena fasada se menja u yavisnosti od boja timova koji igraju unutar arene. Najčešća boja je crvena, kao simbol FK Bajern, ali često se kao na ogromnom bilbordu na areni smenjuju fascinantni kolaži prizora.

Stadion obuhvata 69.901 sedište koja su sva pokrivena, ali dokazano su smeštena pod uglovima koji sa svih pozicija omogućuju maksimalnu vidljivost terena. Naredne godine upravo ovde biće odigrano finale Lige šampiona, a stadion će još narednih 25 godina i na dalje nositi ime kompanije Allianz, poznatog osiguravajućeg društva.
Izgradnja stadiona koštala je oko 340 miliona Eura. Osvetljenje stadiona košta oko 50 eura po satu. Arena u celosti može biti nadkrivena pokretnim krovom. Parking prostor oko stadiona zauzima fascinantnih 270.000 m2. fasadni paneli arene su providni što je uočljivo tek kada se približite stadionu.

Osim VIP salona i loža, arena poseduje po  4 svlačionice za timove, ali i za trenere, kao i 2 za sudije. Na stadionu je raspoređeno 190 TV monitora, a nakon uživanja u bavarskom pivu tu je i čak 550 toaleta. Fanovima je na raspolaganju nekoliko prodavnica među kojima je najatrajtivnija Bayern megastore.

Na stadionu se svakodnevno sprovode fan ture gde turisti mogu da posete sve najinteresantnije kutke arene u periodu od 1,5 čas. Cena fan ture za odrasle je 10 eura, dok ulaznica za decu košta  eura. Porodična karta je 29 eura, dok postoje i posebne VIP ture (25 eura po osobi) sa ispijanjem šampanjca u VIP ložama i otkrivanjem tajnih soba fudbalskih klubova. Obilasci su svakog dana, sem na dane odigravanja mečeva, i obavljaju se od 10 do 19 časova.

Uprava arene uvela je Arena Card sistem plastičnih platnih kartica kojima se totalno olakšava svo plaćanje na stadionu, od kojih je najvažnije plaćanje parkinga. Osim prodavnica sa suvenirima minhenskih fudbalskih klubova, u areni se nalaze i prodanice Audija i Lego kocki. Postoji i jedinstveni bar za “prave navijače” gde se fanovi Bajerna okupljaju pre i posle svake utakmice da bi razmenili utiske. Na 28 kioska prodaju se bavarske kobasice i njami viršle, ali naravno i njegovo veličanstvo pivo.

Columbo likes:
Super ideja – Allianz arena omogućuje proslave dečijih rođendana na stadionu. Organizuje se rođendanska tura koja traje 2 sata, sa obilaskom stadiona, šutiranjima na gol, s rođendanskim ukrasima u bojama Bajerna, druženjem s medom – Bajernovom maskotom i sa, verovali ili ne, organizovanom press konferencijom za slavljenika. Cena rođendana je 165 eura za do 11 dece, dok se za svako naredno dete doplaćuje po 15 eura. Inače – ulaz na stadion uvek je besplatan detetu kome je taj dan rođendan!

Photo: Columbo Archive

Copyright ©2012. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

 
>