SAŠKA JANKOVIĆ aka MISS JUKEBOX | Intervju vodio: Ivan Kalauzović Ivanus

Ona je draga gošća evrovizijskih arena, uspešna učesnica prestižnih domaćih i regionalnih festivala i čest izvođač naše nacionalne himne prilikom raznih manifestacija. Pevačica i tekstopisac Saška Janković, od nedavno poznata i pod pseudonimom Miss Jukebox, putovanja voli skoro koliko i muziku. U redovima koji slede Saška će svoju strast za kilometrima, ali i za notama, podeliti i sa našim vernim putosladokuscima.

Saška aka Miss Jukebox često putuje, mada radije blizu, u neko mesto u Srbiji. Domovinu je, kaže, prilično proputovala, samim tim i upoznala, pa je više i voli. Kao mala je neretko posećivala Kopaonik i Divčibare, i leti i zimi, a njena ljubav prema Zlatiboru, Tari i banjama s godinama ne jenjava. Obožava tradicionalnu kuhinju i zato u svakom kraju u kojem se nađe ne propušta da proba lokalne specijalitete. Van granica Srbije nije išla dalje od evropske obale, ali zato gotovo da nema zemlje ovog kontinenta na čiju teritoriju nije kročila. Tako, u svom pasošu ima štambilje francuskih, britanskih, austrijskih, mađarskih, španskih, italijanskih, norveških, nemačkih i mnogih drugih graničara. U posebno lepom sećanju su joj ostali gradovi London i Venecija, koje je posetila sa horom „Kir Stefan Srbin“, te Oslo i Diseldorf, gde je na „Pesmi Evrovizije“ pevala prateće vokale Milanu Stankoviću, odnosno Nini Radojičić. Za Veneciju je u detinjstvu mislila da će potonuti, a da je ona neće videti.

Po 15 dana boravka u Norveškoj 2010, a zatim i u Nemačkoj 2011, Saški je bilo sasvim dovoljno da, u tada prestonicama evropske pesme, obiđe, uslika i doživi na pravi način sve što želi. Za predstavnike zemalja-učesnica i njihove delegacije su, u oba slučaja, bile organizovane posebne ekskurzije namenjene druženju i upoznavanju okoline, kako bi se pored obaveza oko priprema nastupa malo rasteretili i zabavili.

Iz Osla i Diseldorfa nosim vrlo lepe uspomene. U Oslu sam bila oduševljena ljudima, jer su svi fini, vaspitani i opušteni. To je grad savremene arhitekture, modernih kvartova, a istovremeno delom tako bajkovit. Savršen je za život umetnika. Odseli smo u hotelu preko puta čuvene zgrade Opere. Nismo propustili da obiđemo muzeje posvećene vikinzima, ali i „Ice Bar“, u kojem je, pogađate, baš sve od leda.

Diseldorf mi je takođe ostao u prijatnom sećanju. Centar grada je u pomalo arhaičnom stilu, a duž šetališta, koje nosi naziv „Kraljevska aleja“ (Königsallee), ređaju se novi i moderni butici, galerije i brojne luksuzne trgovine. Slatkim uličicama ovog grada izlazi se na modro plavu Rajnu, gde nam se pružila prilika da posetimo i odlične kafiće i restorane pored nje. Ono što nedostaje Oslu i Diseldorfu, a Beograd ima, su merak i kafane, dok našem glavnom gradu ne bi škodilo malo norveške kulture i nemačke discipline.

„Gospođica Džuboks“, kako su je zapravo prijatelji krstili jer se pevački pronalazi u različitim žanrovima, o putovanjima najčešće mašta kada pročita zanimljiv članak, pogleda fotografije ili epizode neke emisije posvećene zanimljivim destinacijama. Najviše bi volela da otputuje na Sejšele ili Tenerife, ali ne bi odbila ni kartu za Los Anđeles, Rio de Ženeiro ili Dubai. U šali priznaje da se jedino plaši džungle i njenih strašnih stanovnika, premda bi, istini za volju, volela sve na svetu da vidi, i pored straha od letenja.

Kada je reč o suvenirima, Saška kaže da ih je svuda, gde je ranijih godina išla, kupovala u velikim količinama, a samo jedan od njih je imao i status najdražeg – ogromni slamnati šešir iz Barselone koji je, na njenu veliku žalost, rastrgao porodični pas Dikan. U poslednje vreme kupuje interesantne magnete, da bi sa svojim bratom upotpunjavala zajedničku kolekciju. Šalje i razglednice, najpre baka Mari, a poneku ostavi i za sebe, za uspomenu.

Decembra 2011. godine Saška je objavila novi singl pod nazivom „Nikom nije lako“, koji je ilustrovala i vrlo zapaženim spotom. U njemu se, pored nje i njenih prijatelja iz kreativnog ateljea „Save Room“, pojavljuju i muzičari Dragoljub Đuričić i Saša Lokner, ali i predstavnici mlađe muzičke generacije Nikola Sarić i Vukašin Brajić.

Jesi li zadovoljna dosadašnjim uspehom singla „Nikom nije lako“?

Vrlo sam zadovoljna i srećna! Singl „Nikom nije lako“ se našao i na regionalnoj MTV top listi, tako da oni koji bi želeli da mi pruže dodatnu podršku mogu to učiniti na adresi www.mtv.rs. Mislim da smo odabrali pravu pesmu za promociju mog novog imidža i albuma čije će izdavanje uslediti.

Kada, otprilike, možemo očekivati izlazak albuma i da li će se na njemu naći još neki duet, pored pesme „Uhvati dan“?

Pesma „Uhvati dan“ je već objavljena na albumu Nikole Sarića Sajka, tako da mislim da se neće naći i na mom. Snimila sam novi duet, i to sa Miloradom Rajkovićem koji je učestvovao u takmičenju „Prvi glas Srbije“, a nekada je bio i član grupe „Peti element“. U toku je saradnja sa još nekolicinom vrlo poznatih imena, u vidu vokalnog i instrumentalnog gostovanja na albumu, ali o tom potom.

Planiraš li da, pre ili posle izlaska albuma, ekranizuješ još neku svoju pesmu?

Planiram, i trenutno baš pregovaramo oko organizacije i odabira pesme. Dve numere su se već izdvojile – jedna balada i jedna brža pesma. Naravno, i u tom novom spotu će se pojaviti moja dva prijatelja i saradnika na albumu, Vlasta i Pindo iz „Save Room“-a, a režiju ću verovatno ponovo prepustiti Luniju i Bandžiju iz „Looneyrama“-e.

Gde te mogu uživo čuti poklonici kvalitetnog zvuka?

Bend sa kojim ću nastupati i ja bi trebalo da počnemo sa radom odmah po izlasku albuma. Naravno, sve informacije o meni i mojim nastupima možete naći na sajtu www.missjukebox.com.

Hoćeš li nastupiti na nekom od muzičkih festiavala ove godine?

Zaista ne znam. Dobila sam neke pozive, ali još ništa nije sigurno.

Jesi li razmišljala o tome da se nekada u budućnosti okreneš novinarskoj karijeri, s obzirom na fakultet koji si upisala?

Jesam. Volela bih da vodim neku emisiju zabavnog karaktera. Interesuje sve što ima veze sa umetnošću i šou biznisom.

Posveti nekoliko svojih neobjavljenih stihova našim čitaocima?

Ona je famozna, ona me dobro zna,

Voli me bez pitanja.

Ona je famozna, i kada drugi nisu,

Sasluša, zagrli, bude blizu…

Intervju sa Saškom Janković je objavljen u četvrtom broju magazina Dobro jutro COLUMBO, koji je distribuiran širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. (Columbo,  februar-mart 2012)

Foto: Ana Pozderac – www.anapozderac.com, Saška Janković – privatna arhiva, Columbo arhiva
>