Švarcvald, Nemačka

   

Holivudski crtaći predstavili su svetu satove sa kukavicom kao simbol Švajcarske. Ipak, ovi zabavni pokazatelji vremena nastali su u Nemačkoj regiji Švarcvald, poznatoj po legendarnoj Crnoj šumi, ali i idiličnim prirodnim ambijentima. Satovi sa kukavicom smatraju se idealnim suvenirom i jesu, pre svih, simbol Nemačke.

Malo je poznato da su prvi satovi sa “automatskom ptičicom” postojali još u Staroj Grčkoj. Matematičar Ctesibus, koji je živeo u 2. Veku pre nove ere, napravio je sat sa vodenim mehanizmom koji je u sebi imao i figuricu sove kako zviždi. U srednjem veku, bagdadski kalif Harun Al Rašid poklanjao je stranim kraljevima slonove, ali i sa sa mehaničkom ptičicom koja je najavljivala pune sate. Tokom spomenutog srednjeg veka u pojedinim evropskim gradovima pojavili su se različiti primeri časovnika sa automatizovanim figurama.

Sat sa kukavicom, kakvog danas poznajemo i volimo kao suvenir, osmislio je nemački plemić Filip Hainhofer 1629. godine. Njegova ptičica bila je prva koja nije crvkutala, več je “izgovarala: Ku ku, ku ku“.

 

Najjeftiniji original satovi sa kukavicama koštaju ne manje od 50 evra, dok primerci koji su u obliku alpskih kućica, sa pregrštom šarenih ukrasa, mogu koštati i oko nekoliko hiljadu evra. Istraživanje nemačkog dečijeg centra u Minhenu pokazalo je da su ovi satovi deci “najomiljenije igračke za koje im roditelji zabranjuju da se igraju njima“.

Columbo likes:

Sat sa kukavicom je predmet koji se pojavljuje gotovo u svim crtaćima: Popaj, Pink Panter, Stanlio i Olio, Tom i Džeri, Beti Bup, Pinokio… Ovaj sat deo je najčuvenije rečenice Orsona Velsa u filmu “Treći čovek” i jedini je “antikvitet” koji se pojavljuje u filmu “Blade Runer”, čija je radnja smeštena u dalekoj budućnosti.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive

>