MANASTIR ŽIČA

Magazin COLUMBO je nedavno posetio manastir Žiču, jedno od najlepših svetilitšta Srpske pravoslavne crkve. Oduševljeni moderno uređenim ambijentom i spokojnom lepotom manastirskih prizora, sa zadovoljstvom preporučujemo posetu mestu koje zrači istorijom, tradicijom i duhovnom lepotom – kompleksu koji možemo svrstati u najatraktivnije turističke destinacije poštovalaca hrišćanske kulture.

Žiča je manastir Srpske pravoslavne crkve i nalazi se nedaleko od Kraljeva. Zajedno sa crkvom Svetog uspenja sagradio ga je Stefan Prvovenčani, prvi kralj Srbije, zajedno sa svojim bratom Svetim Savom. Uništen je tokom 13. veka, ali i obnovljen vek kasnije dobročinstvom kralja Stefana Milutina. Od tada predstavlja simbol Srbije i njene slave i ljubavi prema pravoslavnoj veri. Danas je ovaj kompleks možda najuređeniji manastirski kompleks u Srbijii idealna je destinacija brojnih turista, ekskurzija i sve većeg broja inostranih posetilaca.
Šetnja kompleksom jeste idilična šetnja pokraj bisera srpske arhitekture. Ovaj manastir se po svom značaju izdvaja od ostalih srpskih crkava i manastira jer je osnovan sa namerom da bude sedište arhiepiskopije, gde će se krunisati kraljevi i postavljati arhiepiskopi srpske crkve. Žiča je doživela tragična razaranja kao nijedan drugi srpski manastir. Podizana i rušena, čuvana i napuštana, nadgrađivana i od prijatelja i od neprijatelja, Žiča danas malo liči na onu iz vremena kralja Stefana Prvovenčanog i arhiepiskopa Save.
Velika manastirska crkva nosi sve odlike zrelog raškog graditeljskog stila čiji je rodonačelnik Sv. Sava. Hram je bio ukrašen freskama tek posle sticanja crkvene samostalnosti 1219. godine. Najstarije freske u Žiči, izvedene neposredno po Savinom povratku u zemlju, sačuvane su samo u pevničkim prostorijama. U ostalim delovima crkve  oltarskom prostoru, naosu i staroj priprati one su kasnije, zbog oštećenosti, zamenjene novim slojem. I pevnice su, međutim, sačuvale živopis samo na donjim površinama zidova. Na istočnim stranama, u zoni gde su se po pravilu nalazile samo pojedinačne figure, sačuvane su scene raspeća Hristovog i skidanja sa krsta.
Žiča uživa veliki ugled. Naziva se „sedmovrata Žiča” zato što je u njoj krunisano sedam srpskih kraljeva, pri čemu su za svako krunisanje otvarana nova vrata. Crvena fasada manastira je simbol kraljevstva.

Manastir je otvoren za posete gotovo tokom čitavog dana, a samo tokom zimskih meseci od 7.30 do 17.00 časova. Ukoliko imate nameru da prisustvujete nekom od bogosluženja, ona se se obavljaju nedeljom i praznicima – jutrenje u 4 časa, Sveta Liturgija u 6.15, a večernje Liturgije se služe u 16 časova. Osim u vreme bogosluženja, posetiocima sve vreme na raspolaganju stoji usluga kustosa, kao i multimedijalna prezentacija o istoriji i značaju manastira. Zbog svetlosne osetljivosti fresaka nije dozvoljeno fotografisanje unutrašnjosti crkve.

Manastirske prodavnice obiluju vrednim štampanim izdanjima o Žiči, ali i o brojnim drugim temama, kao i suvenirima i predmetima od religijskog značaja. Poseta Žiči predstavlja svojevrsni izlet u lepote pravoslavne istorije i kulture. Za razliku od brojnih zapadnih religijskih svetilišta, manastirski kompleks Žiča ne naplaćuje želju putnika namernika da zaviri u jedan od najlepših srpskih pravoslavnih hramova na svetu.

Columbo likes:
Manastir Žiču najlepše je posetiti tokom odmora u Vrnjačkoj banji, a obilazak ovog svetilišta predstavlja duhovni podsticaj za spokoj koji pruža okolina Krajeva. Prilazni prostor oko manastira je uređen, sa prostranim parkingom, prodavnicama suvenira i ambijentima koji u najmodernijem duhu pružaju dobrodošlicu. Novi renovirani izgled okoline manastira danas podseća na prilaze poznatim svetskim atrakcijama i sasvim sigurno može biti najpozitivniji primer poštovanja tradicije, ali i lepote turizma.

Tekst: Dragan Gulić, Photo: Columbo Archive, Ivan Strahinić.

Copyright ©2014. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

 

 
>