TETIAROA OSTRVO – Tahiti                                                                                                                       piše: DRAGAN GULIĆ

activities-4

Svako od nas imao je ostrvo o kojem smo maštali kada zatvorimo stranice knjige. Svako raj najčešće zamišlja na čudesnim plažama, pokraj senki palmi, okružen plavetnilom beskrajnog okeana. Ipak, samo jedan od „nas“, čuveni glumac Marlon Brando, ostvareni san slave zamenio je ovim snovima – kupio je možda najlepše ostrvo na Tahitiju, koje će danas, deceniju nakon njegove smrti, postati najluksuzniji eko-rizort na svetu – utočište o kojem je maštao da ga predstavima nama „ostalima“.

the-resort-3

stewardship

Ostrvo Tetiaroanalazi se 53 km severno od Tahitija, u privatnom je vlasništvu i širom sveta znaju ga kao ostrvo Marlona Branda – čuvenog glumca koji je bio zaljubljen u Francusku Polineziju kojoj pripada Tetiaroa. Okružena čarobnim plavetnilom Pacifika, Tetiaroa je vekovima bila mesto za uživanje tahićanskih kraljeva, ali ju je proslavio „kralj glume“. Pre Branda, ovde su često svraćali brojni bogataši i bili gosti vladara Tahitija (vlasnici su bili pripadnici Pomare dinastije), ali je sudbina Tetiaroa ostrva određena 1960. godine, onda kada su holivudski producenti odlučili da u ovim vodama Pacifika snimaju tada budući filmski hit „Pobuna na brodu Baunti“. Marlon Brando bio je jedan od glavnih aktera tog filma, a u stvarnosti bio je na vrhuncu svoje karijere i slave. Tih dana snimanja najvažnijih scena, zaljubio se u jednu Tahićanku i u sva ostrva Tahitija. Ona se zvala Tarita Teripia i postaće njegova treća žena, a njen dom zauvek postaće i njegov raj. Uskoro, kupio je Tetiaroa ostrvo koje je postalo njegov dom i sklonište od sveg ostalog spoljnog sveta. U godinama koje su sledile mediji su jedino mogli da nagađaju šta se dešava u životu slavnog glumca, dok je on ovde, sa svojim ljubavima – ostrvom, okeanom i porodicom, bio skriven i srećan.

tetiaroa-island

Po predanjima na ostrvo su nekada davno najčešće dolazile supruge i ćerke tahićanskih vladarakoje su se na njemu „sklanjale od sunca negujući lepotu kože lica“. Tetiaroa je bilo i njihovo izletište gde su dolazili na piknike. Postoji i priča da je jedan od kraljeva tu skrivao svoje blago, a sasvim siguro se zna da ga je prvi Evropljanin posetio 1789.godine i bio je to Vilijam Blig, tragač za ostacima potopljenog broda Baunti. Početkom 1904.godine ostrvo je na neko vreme poklonjeno doktoru Džonstonu Valter Vilijamsu, jedinom zubarukoji je živeo i radio na Tahitiju. On će biti postavljen za britanskog konzula na Tahitiju sve do 1936. a na ostrvu je razvio uzgajanje kokosovog oraha.

history-culture 

  tetiaroa-island-6

Simbolično, ime ostrva na tahičanskom jeziku znači „ostati po strani“, ili „biti na distanci“, što je i bila želja slavnog glumva koji je ostrvo kupio. Interesantnog je oblika i sačinjeno od nekoliko ostrvca i 13 koralnih grebena koji sa svih strana savršeno okružuju unutrašnju kružnu lagunu čiji je prečnik oko 7 kilometara. Legenda kaže da je Marlon Brando „teškom mukom“ uspeo da kupi ostrvo jer je ono oduvek bilo želja parajlija i da je cenkanje sa tadašnjim vlasnikom trajalo čak šest godina, sve do 1966. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja, Brando je Tetiaroa ostrvo kupio na lizing i u vlasništvu je njega i njegovih naslednika ukupno na 99 godina. Legenda kaže da je ugovor trebalo da slovi „na 100 godina vlasništva“, ali je Marlon to promenio jer, kako je rekao „ništa ne traje 100 godina, naročito ne ljubav – a ovo ostrvo, e – to je ljubav“.

tetiaroa-island-3

U Brandovoj autobiografiji „Pesme koje me je majka naučila“, štampanoj 1994.godine, glumac se prisetio dana kada je završio snimanje filma „Pobuna na brodu Baunti“. Unajmio je lokalnog ribara na Moorea ostrvu, gde je inače sniman film, i onda su otplovili u pravcu Tetiaroa – ugledavši prve palme i plaže pomislio je „Ovo je veličanstvenije od svega što sam ikada video, od svega gde sam ikada bio“. Ostrvo je kupio od direktno naslednika zubara Vilijamsa. Veći deo ostrva kupljen je za 200.000 dolara, a ostatak već naredne 1967.godine za još 70.000 dolara. Obavezao se ugovorima da će poštovati zakone i očuvanje prirodnih ambijenata, ali i brojnih postojećih arheoloških ambijenata. Sama laguna i svi koralni grebeni su u vlasništvu države, dok se vlasništvo nad ostrvom odnosi na tlo.

home-grid-3  the-resort-2  tetiaroa-island-10

Brando  je ovde podigao malo selo Motu Onetahi 1970.godine, sa 12 bungalova, spoljnim kuhinjom, trpezarijom i barom. Kao materijale koristio je sve ono što je pronašao na ostrvu ili što je okean izbacio na plažama. Ovde su mu gosti bili prijatelji, rodbina, slavne ličnosti, ali i mnogi naučnici koji su istraživali svet Tahitija. Malo selo vremenom je pretvoreno u mali hotel kog je narednih 25 godina vodila Marlonova supruga Tahićanka – inače, takođe jedna od akterki u pomenutom filmu o brodu Baunti. Brando je ovde često boravio, ali ne onoliko koliko je želeo. Nakon njegove smrti, ovde je kraće vreme živeo njegov sin Teihotu.

 

Oduvek je želja velikog umetnika bila da ostrvo ostane netaknuto i da nekada u njegovim čarima uživaju i ostali. Maštao je o ekološkom utočištu, malom raju na zemlji što je ostrvo oduvek i bilo. Zamišljao je simpatične, ali skriveno vrlo moderne kućice u kojima će posetioci uživati i neznajući da je sve oko njih ekološko i zdravo. Njegovi naslednici znali su za ovaj san koji je prekinut Brandovom smrću 2004.godine. Iste godine oni će započeti projekat koji je najzad završen i predstavljen je svetu – hotelski rizort The Brando.

tetiaroa-island-2

Pre oko mesec dana, 1.jula 2014. godine, najzad je svečano otvoren rizort na ostrvu Marlona Branda, tačno deset godina nakon definisanja koncepta ovog turističkog raja i primera naj modernijeg hotelijerstva sa svim blagodetima tehnologije i brige za očuvanje prirodne sredine i njene netaknute lepote. Nekadašnja letnja igraonica glavešina Tahitija i bogataša, godinama nedostupna javnosti zbog spokoja slavnog glumca, najzad je otvorena za posetu svima (koji to mogu sebi da priušte), ali kao eko-friendly, ultra luksuzni rizort.

the-resort-1

Na rizort se stiže hotelskim hidro-avionom sa ostrva Tahiti, letom dugim tek 20 mnuta. Rizort poseduje tačno 35 luksuznih vila, svaka sa bazenom i prekrasnom plažom od kristalno belog peska. Na ostrvu se nalaze dva restorana sa polinežanskom, francuskom i internacionalnom  kuhinjom. Luksuzni spa i wellness centar je ponos rizorta, spakao i bašta gde se uzgaja organsko povrće i voće koje se koristi u restoranima. Podignut je i prelep bar sa pogledom na lagunu, prekrasni bar na plaži sa infinity bazenom. Rizort obuhvata još i teniski teren, biblioteku, kulturni centar, butike i naučni centar za očuvanje ekologije sa istraživačkom stanicom. Svi gosti rizorta mogu da voze bicikle, uživaju u snorkingu ili ronjenju, piknicima na njima omiljenim mestima na kilometrima dugoj plaži.

the-resort-6

the-resort-8Rizort poseduje jednosobne, dvosobne i trosobne vile, a cene njihovog dnevnog rentiranja su – 3000$ za jednosobnu, 6000$ za dvosobnu i 9000$ za trosobnu vilu. Duplo niže cene su u vansezonskom periodu, a to je od aprila do kraja septembra. Ali – cena uključuje: luksuzni smeštaj u vili,sve obroke sa delux uslugom, sva pića uključujući lux vina i šampanjce, hranu dostupnu 24 časa u okviru vile, 1 ekskurziju dnevno po osobi a po želji, 1 spa tretman po vili na dan, pranje veša, dostupnost interneta, korišćenje lux bicikla, privatni kanu, kajak, pedalinu, opremu za ronjenje i još mnogo toga. Avionski tranzit let do ili od odredišta naplaćuje se 450$ u jednom pravcu.

getting-here-map_April2014

getting-here

Rizort organizuje sve vreste proslava koje gosti mogu da požele i ovde se očekuju prva venčanja i proslave godišnjica. Gostima je omogućen šoping u juvelinarnici sa luksuznim biserima, ali i u prodavnici poklona i suvenira uglavnom lokalnih umetničkih proizvoda. Na rafovima je i neizostavna cvetna tahićanska moda.

activities-10

Gostima su takođe na raspolaganju i – nedeljni šou programi sa tahićanskim plesom, romantične večere na plaži, posmatranje kitova, foto-safari, pecanje u dubokom moru, učestvovanje u radu na istraživačkoj stanici, čkola namenjena deci na pesku lagune, časovi tahićanskog kuvanja, plesa, sviranja na ukuleleu i drugo.

three-bedroom-villas

home-grid-5  night

flora-fauna-1Hotel i kompanija koja je njegov vlasnik, a u pitanju su naslednici Marlona Branda, započeli su i jedan specifičan foto-naučni eksperiment. Ugledni fotograf David Liittschwager, zajedno sa brojnim okeanografima i biolozima, fotografisaće i posmatraće biljni i životinjski svet u okviru „jedne kubn kocke“ na odabranom koralu, a beležiće bića ili rastinje veličine i do 1 milimetra.

one-cubic-foot-project-2

Iako ovaj rizort pretenduje da postane jedan od najskupljih, svakako ne treba zaboraviti da je on u svakom svom kvadratnom metru eco-friendly i da je podignut kao san o očuvanju ove predivne prirode – ujedno i kao način da se izbori sa željama mnogih novih milijardera da postanu vlasnici Tetiaroa ostrva i time verovatno unište san Marlona Branda i svih ljubitelja ove beskrajne polinežanske lepote – san koji svako od nas ima, onda kada maštamo dok zatvaramo stranicu knjige.

the-resort-4

the-resort-9  the-resort-7

one-bedroom-villas-2  one-bedroom-villas-1

the-resort-10

explore

tetiaroa-island-8

activities-6

celebrations

activities-1

dining

activities-3

tetiaroa-island-1

activities-5

tetiaroa

tetiaroa-island-4

tetiaroa-island-7

Tekst: Dragan Gulić, Photo: Columbo Archive,  TheBrando resort.

Copyright ©2014. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>