Beograd, Užice, Leskovac, Niš, Negotin, Idvor, Zemun, Fruška gora – Srbija

Prvi put od ove godine, a sa ciljem da se 10. jul – rođendan Nikole Tesle obeleži širom Srbije, a naročito u gradovima i mestima na kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle, biće pokrenuta jedinstvena manifestacija –Tesla dan!

Tog dana biće organizovani neobični obilasci stogodišnjih hidroelektrana i kabineta, brojne izložbe, performansi, radionice, predstave, eksperimenti, predavanja, okrugli stolovi, kao i razna druga dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom, kao i vremenom elektrifikacije i industrijalizacije…

Desetog dana jula u Beogradu je omogućena šetnja kroz stogodišnje kabinete ETF-a, uz prezentacije kako je Tesla „pravio gromove“, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka do drugog. U Narodnoj biblioteci će posetioci moći da saznaju sve o posebnom prijateljstvu između Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja. Tesla dan je prilika da se „zauzme mesto“ u Tesla bioskopu Centra za promociju nauke, ili da se dožive zanimljive šetnje Teslinim stopama kroz Beograd i još čitav niz iznenađenja.

   

UŽICE Ukoliko se baš 10. jula nađete u zapadnoj Srbiji, ne propustite da obiđete “Pod gradom” u Užicu, najstariju hidroelektranu u Srbiji sagrađenu prema Tesla principima 1900. godine, samo četiri godine nakon izgradnje elektrane na Nijagarinim vodopadima u SAD!

LESKOVAC Svi koji Tesla dan reše da provedu u Leskovcu i nadomak njega, moći će da obiđu stogodišnju hidroelektranu Vučjanku, koja predstavlja neverovatan spoj prirode i ljudskih ruku, ali i da prisustvuju tradicionalnom obeležavanju Teslinog rođendana u Narodnom muzeju Leskovca koje organizuje udruženje „Izgradimo Teslin toranj“.

NIŠ Nišlije i posetioci Niša moći će da proslave Tesla dan, uz posetu čuvenoj hidroelektrani Sveta Petka, koja je od aprila po prvi put u svojoj istoriji otvorena za posetioce, kao i uz specijalne animacije Teslinih patenata na Elektronskom fakultetu.

Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju se i u Negotinu, Idvoru, Zemunu, selu Debelica kod Knjaževca, na Fruškoj gori, kao naravno i u Muzeju Nikole Tesle, Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, Narodnoj biblioteci Srbije, na Elektrotehničkom fakuletu u Beogradu, ali i u luksuznom hoteluSquareNine sa posebnim Tesla menijem.

Tesla danorganizuje Klaster puteva kulture koji udružuje preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i čak šest fakulteta. Tesla dan su podržali Grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije EnelPS, Schneider Electric, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke.

Projekat postavljanja kulturno turističke rute Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a podržali su ga Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i Ministarstvo energetike.

Cilj manifestacije Tesla dan i same rute Putevima Tesle je da prikaže Srbiju i Beograd u nekom drugom svetlu. Da pokaže da to nije samo zemlja gostoljubih ljudi i provoda, već i zemlja kulture, nauke, privrede i preduzimljivih ljudi. Na ovaj način želimo da stvorimo jak i prepoznatljiv brand, da privučemo pažnju kako turista, tako i biznis sektora, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske ehikasnosti i IT-a. Kulturna ruta Putevima Tesle je jedinstven primer projekta koji je uspeo da udruži više sektora – kulturu, nauku, obrazovanje, turizam i privredu”, objašnjava Manuela Grafiz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, inače generalni menadžer Klastera puteva kulture.Izvor vesti: Putevima Tesle – Tesla ways – www.teslaways.rs

Tekst: Tesla Ways – obrada Columbo, Photo: Columbo Archive, Tesla ways.

Copyright ©2014. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>