FUSHAN – Guangdong provincija, Kina

U kineskom gradu Fushanu postavljena je fontana kao umetnička instalacija koja je ubrzo doživela veliku popularnost. Verovali, ili ne, ali ova fontana u obliku vodopada postala je atraktivnija turistima više nego različiti antički okolni lokaliteti drevne Kine, a sačinjena je od 10.000 recikliranih wc šolja, pisoara i po nekog umivaonika.

Na zidu visokom 5 i dugačkom čak 100 metara, na prostoru Shiwan parka, u „savršenom neskladu“ postavljen je svima prepoznatljiv toaletni mobilijar od keramike. Cela instalacija nastala je 2009.godine kao prateća zanimljivost aktuelnog lokalnog festivala grnčarstva i keramike. Atraktivnost i neslućena zabava ovog vodopada, doveli su do odluke da umetničko delo postane stalna fontana, koja je iznenada postala i mamac turistima.

Neverovatno zvuči, ali su baš sve wc šolje, pisoari i umivaonici povezani cevima kroz koje teče voda, tako da u kaskadama pada ka dnu fontane kreirajući predstavu vodopada – i zaista fontana funkcioniše na principu „puštanja vode“.

  

Autor fontane je kineski umetnik Shu Yong koji je, zajedno sa svojim timom, ovaj vodoopad gradio nepuna dva meseca. Utrošena je kermaika koja je ostala kao reciklirani mobilijar nekadašnjih fabrika, ali su brojni komadi poslati i iz inostranstva.

  

  

Tekst: Columbo, Photo: China Daily, Reuters, Fantabulous May.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>