ABRAJ AL-BAIT  – Meka, Saudijska Arabija

Abraj Al-Bait toranj poznat je kao znamenitost Meke u Saudijskoj Arabiji, takođe čuven i kao Kraljevski Meka hotel sa satom. Ustvari, ovo je vrlo kolosalna građevinska struktura podignuta pored najsvetijeg mesta za hodočasnike muslimanske veroispovesti, a već je nosilac brojnih rekorda – dugo je bila najviši hotel na svetu, a još uvek nosi titule najvišeg časovnika na svetu i najvećeg satnog pročelja na svetu.

Vrh tornja karakterišu četiri časovnika na svim stranama sveta koja su vidljiva sa, verovali ili ne, daljine od 25 kilometara. Prečnik svakog od časovnika je neverovatnih 46 metara.

Svojim izgledom ova građevina ne narušava značaj svetog mesta Masjid al Haram i najveće džamije na svetu koja se nalazi tek nekoliko metara udaljena od ovog grandioznog hotela.

Časovnici na Abraj Al-Bait tornju vidljivi su i noću jer su smešteni na kolosalnim led pozadinama, koje zelenom bojom osvetljavaju čak 2 miliona led sijalica. Pored satova stoji kolosalni natpis na arapskom jeziku “Bog je najveći”. Pre podizanja ovog tornja, za najveći sat na svetu smatran je Big Ben u Londonu. Sam toranj inače može biti vidljiv sa daljine od 100 kilometara.

Toranj na kojem se nalaze časovnici visok je 601 metar. U okviru hotela nalaze se i veliki broj soba namenjenih molitvama koje mogu da prime i do 10.000 posetilaca, ali i veliki šoping centar na 5 spratova, kao i odaje luksuznog hotela od 5 zvezdica. Najviše hotelske sobe nalaze se tik ispod časovnika, koje je inače dizajnirala nemačka časovničarska kompanija Premiere Composite Technologies, a u saradnji sa partnerima u Švajcarskoj.

Velika skazaljka dugačka je 22 metra, a mala 17 metara. Na časovnicima se nalaze grbovi Saudijske Arabije, a iznad njih su svetleće komponente kojima se označavaju vremena pet dnevnih molitvi. Na samim satovima nalazi se 98 miliona staklenih komada mozaika. Ispod samog sata je i velika panoramska terasa sa koje se pruža nezaboravan pogled na svetilište u Meki.

 

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Archive, Dar Al-Handasah Architects.

Copyright ©2015. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana