BRESTOVAČKA BANJA – Srbija

Ovogodišnja veličanstvena manifestacija Dani Brestovačke banje održaće se 23. i 24.avgusta 2014. u idiličnim ambijentima jedne od najlepših banja u Srbiji. Davnašnje odmaralište knezova, na samo nekoliko kilometra od Bora i Borskog jezera, i ovog leta predstaviće etno prizore koji oduvek podsećaju na dane slave cenjenog izletišta i vekovnog lečilišta.

 

Brestovačka banja uz druge mnogobrojne prirodne i ljudskim delanjem stvorene dragulje koji se nalaze na teritoriji borske opštine, predstavlja izuzetan resurs za dalji rast i razvoj turističke privrede. Slovi za jednu od najstarijih, a pri kraju 19. i s početka 20. veka zauzimala je sasvim zasluženo mesto u samom vrhu najposećenijih i najuređenijih srpskih banjskih lečilišta.

Ova, 2014.  je jedna od onih godina kada se obeležava i slavi godišnjica vredna pažnje – 180 godina je od prvog dolaska knjaza Miloša Obrenovića u ovo mesto.

 

Dogodilo se to nakon oslobođenja i ukidanja turskog spahijskog sistema 1833. godine i priključenja ovih krajeva matici zemlji. Već 1834. Miloš obilazi ove krajeve, pa tako dolazi i u ovo mesto, poznato po termomineralnim vodama, čija je blagotvornost na ljudski organizam bila poznata još od vremena Rimljana.

Ubrzo nakon ove posete, po naredbi Knjaza, 1837. godine podignuta je  reprezentativna građevina Milošev konak, a nakon toga i nekoliko drugih objekata. No, možda značajniju činjenicu, na uspostavi ovog mesta kao banjskog, predstavljaju izvanredni rezultati o lekovitosti voda koji dolaze iz Beča posle izvršenih analiza na Bečkom medicinskom fakultetu. Čuveni baron Herder pored ostalih istraživanja bavi se i ispitivanjem brestovačkih voda i potvrđuje njihovu izvanrednu lekovitost. Ova saznanja doprinose uspostavljanju, brzom i uspešnom razvoju Brestovačke banje.

Manifestacija “Dani Brestovačke banje” kreirana pre dve decenije, čuva od zaborava nešto od vremena minulih, ali i prati u svom razvoju, aktuelne kulturne i turističke trendove .

 

Otud na ovoj manifestaciji tradicionalnog prikaza “Dolazak knjaza Miloša u Brestovačku banju”, paljenja Preobraženjske vatre, priprema tradicionalnih jela, izložbi predmeta starih zanata, različitih tradicionalnih folklornih formi, ali i izložbi suvenira i ručnih radova, predstava za decu, likovnih kolonija, sportskih i enigmatskih nadmetanja, izbora lepotice banje, nastupa vokalnih i instrumentalnih solista, grupa, orkestara i kvalitetnih muzičkih koncerata.

 

Turističke manifestacije svojim sadržajima i kvalitetom privlače posetioce, nezavisno od nekih drugih turističkih atrakcija koje se nalaze u blizini mesta održavanja manifestacije. Ukoliko  se one održavaju na prostoru koji sam po sebi predstavlja turističku atrakciju, kao u konkretnom slučaju, eto dodatnog motiva za povećan broj turističkih kretanja ka ovoj destinaciji.

 Katarina Vićentijević

COLUMBO saznaje da će specijalni gosti Dana banje biti glumci Katarina Vićentijević i Branko Jerinić, koji će ulogama kneginje Ljubice i kneza Miloša Obrenović doprineti autentičnoj atmosferi nekadašnje „kraljevsje banje“. Dvodnevna dešavanja ulepšaće bogat kulturno-umetnički program, nastupi vodećih folklornih ansambala, predvođeni KUD-om Bor, kao i omiljenih umetnika braće Teofilović i grupe Legende. U nastavku pogledajte detaljni program dešavanja tokom dva dana manifestacije koja se održava nedaleko od Bora.

Tekst: B.Stanković Turistička organizacija Bor, obrada Columbo, Photo: Columbo Archive, TOB, M.Antić Pirke Medija Centar Bor, www.bor030.net.

Copyright ©2014. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>