CRKVA SV.ANDREJA – Vuoksa, Rusija

Nedaleko od veličanstvenog Sankt Petersburga, na samom jezeru kog formira reka Vuoksa, nalazi se malo ostrvo na čijoj se gotovo celoj površini uzdiže jedna od najčarobnijih novih religijskih građevina na svetu – crkva Sv.Andreja na jezeru Vuoksa.

 

Daleko od gradske vreve nekadašnje prestonice carske Rusije, ova malena crkva sve brže postaje jedna od vodećih ruskih turističkih atrakcija. Na savršenoj lokaciji, u prirodnom okruženju koje obiluje lepotama, crkva je postala „meta“ ljubitelja novih foto atrakcija. Tokom zimskih meseci jezero je najčešće zaleđeno i do crkve se može doći i peške, preko leda, i upravo tada sa ovaj prizor dobija bajkovit izgled.

Mala drvena crkva podiignuta je 2000.godine i lišena je tradicije, ili sumornih istorijskih priča. Ušla je i u Ginisovu knjigu rekorda kao jedina crkva na svetu podignuta na sasvim malom ostrvu. U crkvi se, po pozivu, obavljaju bogosluženja, a nema ni sumnje da je omiljena parovima koji ovo mesto odabiru kao crkvu u kojoj bi se venčali, ili draga roditeljima koji žele da svoju decu krste na zaista magičnom mestu.

Do samog ostrva i crkve moguće je doploviti na čamcu. Ovaj svojevrsni i novi pravoslavni hram podigla su dva profesora Univerziteta u Sankt Petersburgu, i to po ugledu na čuvenu prekrasnu rusku crkvu u Kolomenskoju.

Istine radi, u svetu postoji još nekoliko prelepih crkvi na ostrvima – u Volgogradu, Kondopogi i čuveni simbol lepote Slovenije – crkva Uznesenja Marije na ostrvu na Bledskom jezeru. Upravo ova mala crkva na reci i jezeru Vuoksa polako počinje da, svojim slikovitim prizorima, „preotima“ slavu pomenute Bledske znamenitosti. Zahvaljujući popularnosti deruštvenih mreža, prelepe građevine širom sveta koje su podignute na vodenim površinama, postaju sve atraktivnije ljubiteljima travel egzotike širom sveta. Iz istog razloga i čuvena Kućica na Drini u Srbiji postala je jedno od najomiljenijih foto atrakcija na internetu.

Crkva je posvećena Svetom Andreju, koji je bio jedan od 12 apostola Isusa Hrista i zaštitnik mornara. Najbliže mesto lokalitetu je selo Vasilyevo Priozersky, a do nje je iz Sankt Petersburga najlakše doći savremenim auto-putem, pri čemu vožnja traje tek nepuna dva časa. Poslednjih godina fotografije nastale u različitim vremenskim uslovima i godišnjim dobima, izazivaju veliku pažnju na mnogim foto konkursima, a ne retko osvajaju i najviše nagrade.

Tekst: Dragan Gulić, Photo: Columbo Archive, Ivan Smelov, Michael Vorobyev, Jalsen J.L.

Copyright ©2016. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana