Festetics – Keszthely, Mađarska

Barokni dvorac Feštetič je četvrta po veličini palata u Mađarskoj. Nalazi se u mestu Keszthely, nedaleko od jezera Balaton. Poznat je po velikom broju privatnih odaja, što je oduvek bila retkost za dvorske rezidencijalne objekte. U njemu se nalazi tačno 101 soba, zahvaljujući kojima ovaj dvorac nosi epitet palate sa najlepše uređenim odajama u Mađarskoj. Familija Feštetič ostala je čuvena kao porodica koja je u nekoliko generacija dala najvrednije kraljevske savetnike.

Danas je čitavo imanje u ulozi vrlo vrednog istorijskog muzeja sa parkom koji se čuva kao zaštićeno prirodno bogatstvo. Konstrukcija dvorca započeta je davne 1745. godine, i njegovu izgradnju naložio je plemić Krištof Feštetič. Naredne generacije pomenute porodice dograđivaće palatu veličanstvenim krilima i portalima, a naročito prelepom kapelom i vrlo uglednom bibliotekom. Veliki procenat nameštaja i danas vodi poreklo iz doba njegovog nastanka.

Spomenutu biblioteku podigao je Đerđ Feštetič, čuveni patron književnosti, koji je nakon studija u Beču ostatak života proveo u ovdašnjem dvorcu unapređujući kulturu i ekonomiju regije. Đerđ će upravo ovde 1797. godine osnovati prvi poljoprivredni institut na svetu. U kasnijim godinama organizovaće literarna takmičenja i poetske konkurse. Ostaće upamćen kao najveća mecena pesnika u istoriji Mađarske.

Današnja najveća vrednost dvorca jeste njegova atraktivnost turistima koji posećuju jezero Balaton, poznati Helikon muzej i brojne svetkovine i koncerti koji se ovde održavaju tokom proleća i leta.

 

Mesto Keszthely, gde se uzdiže dvorac, poznato je turističko letovalište. Osim istorijskih sadržaja, unutar dvorca najveću pažnju posetiocima privlači i Muzej marcipana, inače omiljenog mađarskog slatkog proizvoda. Ovakvi muzeji najčuveniji su u Sentandreji, ali svaka poseta Mađarskoj bi trebalo biti i idealna prilika za kupovinu jeftinog i nadasve ukusnog marcipana. U dvorskom muzeju mogu se videti figure poznatih mađarskih građevina, pa i samog dvorca Feštetič, sačinjene od marcipana.

Columbo likes:

Tokom šetnje odajama dvorca Feštetič svi posetioci moraju na cipelama nositi navučene crveno-sive papuče (natikače). Ovaj običaj uveden je kao zaštita vrlo vrednog i očuvanog parketa, ali je postao idealna zabava deci koja pomoću njih otkrivaju čudesa „klizanja u dvorcu”.

 

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Arhive, Hungarian Tourism PLC.

Copyright ©2012. Dobro jutro Columbo – Sva prava zadržana

>