Godollo – Mađarska

Mađarska je najpoznatija po lepoti svog glavnog grada gde panoramama dominira čudesni Budimski dvorac. Ipak, u ovoj zemlji nalaze se još lepše dvorske palate koje su vredne znatiželje najzahtevnijih turista – a među njima je i dvorac Godolo.

Severno od glavnog grada Mađarske nalazi se mesto Godolo sa istoimenim dvorcem koji se smatra jednom od omiljenih palata legendarne kraljice Sisi. Danas je mesto Godolo sedište uglednog Univerziteta Svetog Ištvana, ali je njegov dvorac omiljena turistička atrakcija sa sadržajima od kojih turiste najviše privlači mogućnost uživanja u nošenju starih kraljevskih uniformi.

Dvorac Godolo podignut je sa namerom da postane dom čuvene porodice Grasalkovič, ali je ipak postao omiljena letnja rezidencija austrougarskog cara Franca Josifa I i njegove supruge kraljice Elizabete, omiljene u istoriji pod nadimkom Sisi. Tokom vladavine komunista dvorac je bio zapušten, korišćen kao štala za konje, starački dom ili ostava za oružje, ali je tokom poslednjih godina prošlog veka u potpunosti renoviran.

Dvorac je podigao grof Antun Grasalkovič 1733. godine, vrlo ugledan član mađarske aristokratije, poznat i kao najodaniji saradnik carice Marije Terezije. Palata je okružena ogromnim parkom. Nakon što je porodica Grasalkovič ostala bez muških naslednika, dvorac kupuje kraljevska porodica 1867. godine. Tokom narednog perioda palata postaje simbol snage Mađarske, a njenoj omiljenosti naročito doprinosi kraljica Elizabeta (Sisi) kojoj je Godolo bio omiljeni dom.

Zabavno zvuči podatak da se u ovom dvorcu održalo prvo svetsko okupljanje izviđača davne 1933. godine. Izviđač koji je tada imao ulogu „šefa izviđačkog kampa” kasnije će postati mađarski premijer. Mesto Godolo dalo je možda najveće mađarske fudbalere u istoriji ovog sporta, a inače je u pobratimskim odnosima sa srpskim gradom Sentom.

Tekst: Columbo, Photo: Columbo Arhive, Tourinform Godollo, Hungarian Tourism PLC.

>