DVORAC HEARST – Kalifornija, SAD

SAD nikada u istorij nisu posedovale kraljevske porodice, ali su bile bogate vizionarima koji su novcem sticali kraljevski status. Prvi medijski magnat na svetu je san da podigne dvorac koji će postati preteča sve raskoši holivudskih i vila milionera na tlu Amerike.

Nikada nije imao veze sa kraljevima, ali je često gostio vladare sveta i najpoznatije ličnosti – dvorac Hearst je nacionalni spomenik SAD-a i simbol je kraljevske moći bogataša, kiča i snova.

Dvorac se uzdiže na centralnom delu kalifornijske obale, tačno na sredini puta između Los Anđelesa i San Franciska. Podigao ga je 1919. godine novinski magnat Vilijem Randolf Hearst, ekscentrični milioner koji je želeo da stvori sopstvenu bajku i kraljevski imidž. Nakon njegove smrti sredinom prošlog veka dvorac je poklonjen državi otkad postaje stecište turista željnih prizora sjaja bogatstva sa početka dvadesetog veka.

Imanje je dugo godina nosilo naziv Začarano brdo, ali su ga svi najradije nazivali „rančem”. Čuveni milioner je ovde kao mali uživao u kampovanju sa svojim ocem, a zaljubivši se u neverovatan pogled na obalu Pacifika, Hearst odlučuje da podigne imanje koje će obuhvatiti brojne palate, pa čak i prvi najveći zoo-vrt u Americi. Ovo je bilo prvo američko tlo gde su se slobodno „šetali” majmuni, žirafe, antilope, zebre, pa čak i slonovi. Imanje izgledom podseća na primere evropske arhitekture, ali je i svojevrsni muzej koji i danas čuva vrlo vredna umetnička dela. Zdanje dvorca poseduje 56 soba i 61 kupatilo. Imanje prekrivaju sportski tereni, vrtovi, manje palate, pa čak i egzotični Neptunov bazen koji danas smatraju „najlepšim primerom kiča”. Malo je poznato to da je fasada mini-hrama ispred bazena sačinjena od originalnih delova starog rimskog kupatila donetog iz Evrope.

Posetiti dvorac Hearst bila je stvar prestiža tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Brojne najpoznatije ličnosti dolazile su u posetu dvorcu koristeći privatni avion Hearsta ili njegov privatni voz. Dvorac su redovno posećivali glumci Čarli Čaplin, Keri Grant, Klark Gejbl, Džejms Stjuart, braća Marks, pilot Čarls Lindberg, kao i političari Frenklin Ruzvelt i Vinston Čerčil. Upravo je činjenica da su se holivudske zvezde divile ovoj lepoti i bogatstvu sasvim primerena teoriji da je dvorac bio uzor i preteča sve holivudske raskoši vila koje će početi da se grade u 250 km udaljenom Los Anđelesu.

 

Turisti plaćaju ulaz 25 dolara pri čemu se obilaze najveće odaje dvorca, drugi sprat, kolibe i kuhinje, ali im je omogućen i večernji obilazak kompleksa koji je tada fantastično osvetljen. Na imanju se nalaze ukupno 4 velike palate i dva grandiozna bazena. Bez daha turiste ostavlja poseta jednoj od najlepših biblioteka na svetu, ali i prvom privatnom bioskopu koji je postao preteča svih kasnijih privatnih filmskih zabava.

Čitavo imanje dizajnirala je žena arhitekta – Džulija Morgan, koja je po želji vlasnika u antičkom stilu oblikovala i brojne skulpture na imanju. Navedene skulputre skicirala je prema sećanju milionera koji je voleo da raskoš koju je video u Evropi prenese i na padine brda San Simeon na kojem se uzdiže dvorac Hearst.

Viljem Randolf Hearst bio je prvi medijski magnat u istoriji sveta. Vodio je veliku novinsku kompaniju, bio je uvaženi mason, a smatraju ga i osnivačem „žute štampe” i tabloida. Posedovao je preko 30 različitih novina i magazina. Bio je senator, guverner, pa čak i gradonačelnik Njujorka, a kao deo medija ostvario je neverovatan politički uticaj u SAD-u. Veći deo života proveo je u ljubavi sa ljubavnicom glumicom Merion Dejvis. Vile koje je posedovao na Beverli Hilsu u Holivudu bile su deo scenografije legendarnih filmskih nastavaka Kum 1, 2 i 3.

Columbo likes:

Dvorac je bio inspiracija za palatu Xanadu koju je u svom filmu Građanin Kejn prikazao i čuveni Orson Vels. Spomenuti film se može smatrati i stilizovanim predstavljanjem delova biografije upravo Vilijema Randolfa Hearsta. Film Građanin Kejn smatra se najboljim američkim filmskim ostvarenjem u istoriji kinematografije. Imanje na kojem se uzdiže dvorac Hearst bilo je mesto gde su Džon Kenedi i njegova supruga Džeki proveli medeni mesec.

>