Lastino gnezdo – Krim, Ukrajina

Dvorac “Lastino gnezdo“ nalazi se na samom jugu čuvenog ukrajinskog poluostrva Krim. Postalo je simbol kraja kojim dominira prelep grad Jalta, inače poznat po legendarnom susretu lidera borbe protiv Nacista u Drugom svetskom ratu. Nekada su u lepoti Jalte uživali Čerčil, Staljin i Ruzvelt, a danas se prava lepota Jalte, pa i samog Krima, može sagledati tek sa 40 m visoke Avrorianska (Aurora) litice ispod koje se prostire dubok ambis prema talasima Crnog mora, a na kojoj se u svoj lepoti beli dvorac “Lastino gnezdo“.

Dvorac je podignut 1912. godine, a njegov autor je Aleksei Šervud, sin legendarnog autora najlepših građevina na Crvenom trgu u Moskvi. Legende o ovom mestu datiraju još iz srednjeg veka, od kojih najlepše zvuči ona o ruskom generalu koji je svojoj ljubavi podigao romantičnu kuću na obodu litice. Po povratku s bojišta, ranjen i skrhan bolovima, u kući nije zatekao svoju ljubav, koja je po pričama pobegla zajedno s turskim krijumčarima, dok su mnogi tvrdili da se s litice bacila u more. Ova legenda jeste priča koju Krimljani pričaju znatiželjnim turistima i ima nekoliko verzija od kojih verovatno nijedna nije istinita. Ipak, istorijski dokumenti pokazuju da je jedan ruski general, koji se borio u Rusko-turskom ratu, zaista podigao drvenu kuću na obodu Avrorianska stene. Njena osobenost bila je dugačka i prelepa veranda s pogledom na Crno more, a meštani su je vremenom prozvali „Generalifom“ ali i „dvorcem ljubavi“. Početkom 20. veka poznati ruski slikari Aivazovskyi, Lagorio i Bogoliubov ovekovečili su lepotu Lastinog gnezda na svojim platnima.

Sve do početka Oktobarske revolucije, dvorac je pripadao trgovcu Šelaputinu. Tokom građanskog rata dvorac je bio napušten, što mu je bila i sudbina tokom vladavine Sovjeta, sve do 1968. godine kada je otvoren za posetu.

Dvorac nosi ime po lastama koje zaista u velikom broju lete oko njega, zajedno sa prelepim jatima galebova. Svojom lepotom zaslužio je i svoje mesto na grbu poluostrva Krim. Najomiljeniji ritual svakog posetioca Lastinog gnezda jeste šetnja do velike terase i lagano naginjanje preko ivice balkona. Ovim činom svako može osetiti prizore koji su vekovima privilegija isključivo prelepih lasti Krima.

Veličina dvorca nije impozantna – dugačak je 20 m, a širok tek 10 metara. Ovo je minijaturna građevina koja zbog položaja deluje impozantno. U njoj su smešteni foaje, spiralno stepenište, gostinska i dve spavaće sobe, a sve na tek dva sprata. Većina prostora unutar enterijera obloženo je drvetom, ili je oslikano. Oko dvorca se pruža dugačka terasa sa spektakularnim panoramama na Crno more i Jaltu.

Columbo likes

Dvorac „Lastino gnezdo“ bio je omiljena scenografija sovjetskih dečijih filmova, pa čak i sovjetske ekranizacije legendarnog dela Agate Kristi „And Then There Were None“. Jedno vreme dvorac je pripadao i dvorskom lekaru čuvenih Romanovih. Nedavno pronađene skice dokazale su da je izgled dvorca nastao po uzoru na druge dve poznate evropske građevine – nemački dvorac Neuschwanstein i portugalski toranj Belem.

A sada reality

Ovo je jedina građevina u okolini Jalte koja je 1927. god. bez ikakvih vidljivih oštećenja preživela strahote zemljotresa jačine 7 stepeni Rihterove skale. Najsmešnija uloga dvorca bila je ugostiteljska i literarna – jedno vreme u njemu se nalazio ne tako uspešan restoran, pa čak i klub ljubitelja knjiga. Prva italijanska pizza spravljena na Krimu pripremljena je upravo u kuhinji tadašnjeg restorana dvorca „Lastino gnezdo“. O ovom kulinarskom „čudu“ izveštavao je Dnevnik državne televizije. Od nedavno se u dvorcu ponovo nalazi restoran italijanske kuhinje „Lastočkino gnezdo“ koji svoju italijansku pastu reklamira sloganom „Pasta nisu samo makarone“!

>